De ce adoarme dupa sex

De Unica.ro, pe

Numai cu trei minute inainte va iubeati frenetic. Acum, el doarme deja bustean, cu sforaituri usoare. Ti s-a intamplat si tie? Si te-ai intrebat, un pic exasperata, de ce? Dave Zinczenko, autorul lucrarii “Barbatii, dragostea si sexul” da o explicatie draguta: “Barbatii adorm pentru ca femeile nu se transforma intr-o pizza”. Bine, bine, stim si noi ca efortul in timpul sexului e mai mare pentru ei, iar la sfarsit emit un numar de spermatozoizi egal cu populatia Statelor Unite. Asa ca e un fenomen natural.
Oamenii de stiinta, sau ceva imi spune ca mai degraba femeile de stiinta, au cautat explicatii in profunzime. Ca sa inlature, probabil, indoiala chinuitoare ca “nu ma mai iubeste, si-a satisfacut poftele cu mine, iar acum doarme ca un nesimtit”. Asa ca le-au scanat creierul cu o tomografie si au constatat ca obtinerea orgasmului, de care barbati, aduce cu sine o relaxare foarte profunda, pe fundalul eliminarii oricarori frici si anxietati. Acea mica “eliberare” la nivel psihologic este… epuizanta.
Apoi, le-au gasit scuza pierderilor suferite cu ocazia ejacularii. Analiza detaliata a spermei arata ca e un cocteil impresionant de proteine, hormoni si spermatozoizi care, daca fiecare dintre ei ar avea sansa intalnirii cu un ovul, ar putea repopula o tara ca SUA. La o singura ejaculare! De ajungi sa te intrebi de ce face Natura o asemenea risipa…
Studiile au aratat ca exista un hormon vinovat in treaba asta, numit prolactina. El e produs in corelatie cu starea de satisfactie sexuala si stabileste timpul de “recuperare”. Astfel, barbatii care produc mai putina prolactina au un intervalde recuperare mai scurt. Nivelul de prolactina e mai mare in timpul somnului, in mod natural. Experimentele pe animale au aratat ca un cobai injectat cu prolactina devine imediat somnoros. Interesant este ca nu doar ejacularea in sine provoaca producerea masiva a prolactinei. Din motive inca necunoscute, orgasmul din timpul actului amoros produce de 4 ori mai multa prolactina decat orgasmul provocat prin masturbare. In afara de asta, mai sunt si oxitocina si vasopresina, alti doi hormoni produsi in timpul orgasmului, asociati cu reducerea stresului, partial vinovati de somnul after-sex.
In concluzie, trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca sforaitul imediat dupa sex e un fenomen natural. Putine sanse sa se schimbe ceva prea curand. Dar, spre consolare, te poti gandi la cei 48% dintre barbati (dintr-un lot de 10.000 chestionati in Marea Britanie) care au marturisit ca adorm chiar si IN TIMPUL sexului!

Numai cu trei minute inainte va iubeati frenetic. Acum, el doarme deja bustean, cu sforaituri usoare. Ti s-a intamplat si tie? Si te-ai intrebat, un pic exasperata, de ce? Dave Zinczenko, autorul lucrarii „Barbatii, dragostea si sexul” da o explicatie draguta: „Barbatii adorm pentru ca femeile nu se transforma intr-o pizza”. Bine, bine, stim si noi ca efortul in timpul sexului e mai mare pentru ei, iar la sfarsit emit un numar de spermatozoizi egal cu populatia Statelor Unite. Asa ca… e un fenomen natural.

Oamenii de stiinta, sau ceva imi spune ca mai degraba femeile de stiinta, au cautat explicatii in profunzime. Ca sa inlature, probabil, indoiala chinuitoare ca „nu ma mai iubeste, si-a satisfacut poftele cu mine, iar acum doarme ca un nesimtit”. Asa ca le-au scanat creierul cu o tomografie si au constatat ca obtinerea orgasmului, de care barbati, aduce cu sine o relaxare foarte profunda, pe fundalul eliminarii oricarori frici si anxietati. Acea mica „eliberare” la nivel psihologic este… epuizanta.

Apoi, le-au gasit scuza pierderilor suferite cu ocazia ejacularii. Analiza detaliata a spermei arata ca e un cocteil impresionant de proteine, hormoni si spermatozoizi care, daca fiecare dintre ei ar avea sansa intalnirii cu un ovul, ar putea repopula o tara ca SUA. La o singura ejaculare! De ajungi sa te intrebi de ce face Natura o asemenea risipa…

Studiile au aratat ca exista si un hormon vinovat in treaba asta, numit prolactina. El e produs in corelatie cu starea de satisfactie sexuala si stabileste timpul de „recuperare”. Astfel, barbatii care produc mai putina prolactina au un interval de recuperare mai scurt.  Nivelul de prolactina e mai mare in timpul somnului, in mod natural. Experimentele pe animale au aratat ca un cobai injectat cu prolactina devine imediat somnoros. Interesant este ca nu doar ejacularea in sine provoaca producerea masiva a prolactinei. Din motive inca necunoscute, orgasmul din timpul actului amoros produce de 4 ori mai multa prolactina decat orgasmul provocat prin masturbare. In afara de asta, mai sunt si oxitocina si vasopresina, alti doi hormoni produsi in timpul orgasmului, asociati cu reducerea stresului, partial vinovati de somnul after-sex. 

In concluzie, trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca sforaitul imediat dupa sex e un fenomen natural. Putine sanse sa se schimbe ceva prea curand. Dar, spre consolare, te poti gandi la cei 48% dintre barbati (dintr-un lot de 10.000  chestionati in Marea Britanie) care au marturisit ca adorm chiar si IN TIMPUL sexului!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!