Cum poţi evita o ceartă în cuplu

De Lumea Femeilor pe

În majoritatea cuplurilor, certurile mari pornesc de la neînţelegeri mărunte. Ea spune una, el înţelege alta şi amândoi se enervează… Iată câteva mici trucuri care te vor ajuta să eviţi conflictele inutile

5 exerciţii pentru a învăţa „limba bărbaţilor”

Femeile vin de pe planeta Venus, iar bărbaţii de pe Marte, a decretat un celebru autor de best-seller-uri american şi toată lumea a fost de acord cu el. Ideea care a stat la baza acestei afirmaţii a fost că creierul bărbatului funcţionează diferit de cel al femeii. Consecinţa: reprezentanţii celor două sexe vorbesc limbi diferite şi nu reuşesc să înţeleagă întru totul reacţiile şi nevoile celuilalt. De aceea, conflictele în cuplu sunt inevitabile. Pentru a avea o relaţie de cuplu fericită, trebuie mai întâi să înţelegi şi să înveţi „limba” bărbaţilor. Noi îţi punem la dispoziţie prima lecţie, constând în câteva exerciţii de traducere din limba pe care nu o înţelege în cea la care este receptiv:

1. Întreabă corect

Nu-i spune: „Poţi să…?” (de exemplu, să plăteşti factura pentru telefon sau să cumperi fructe din piaţă).
Mai bine spune-i: „Plăteşti tu factura…?” sau „Cumperi tu fructe…?”
„Nouă, femeilor, prima formulare ni se pare mai politicoasă, explică psihologul american Lilian Glass, expertă în probleme de comunicare. Dar: Bărbaţilor nu le place cuvântul „a putea”, urmat de o rugăminte. Inconştient, prima formulare le creează senzaţia că ne îndoim de capacitatea lor de a rezolva o problemă”. Decât să rişti ca el să se bosumfle sau chiar să provoci o ceartă din nimic, mai bine formulează întrebarea altfel.

2. Povesteşte cu tact

Nu-i spune: „Am avut o zi foarte proastă astăzi!”
Mai bine spune-i: „Trebuie să-ţi povestesc ce mi s-a întâmplat astăzi, ca să mă descarc puţin”.

Studii psihologice au relevat că femeile simt nevoia să vorbească despre ceea ce li s-a întâmplat în timpul zilei. Dar pentru bărbaţi este stresant să asculte aceste confesiuni despre problemele de la serviciu sau alte necazuri de zi cu zi. De ce? „Inconştient, el are impresia că i se cere să găsească o rezolvare pentru aceste probleme, chiar dacă ea nici nu se gândeşte la aşa ceva”, spune Lilian Glass. Pentru a evita discuţii sau supărări inutile, trebuie să-l faci să înţeleagă că nu vrei altceva de la el decât să te asculte cu răbdare câteva minute. El va fi liniştit, iar tu vei putea să vorbeşti în voie despre necazurile tale.

3. Ascultă inteligent

Nu-i spune: „Cred că te-ai simţit îngrozitor când ţi-a făcut asta”.
Mai bine spune-i: „Acam dat-o în bară Popescu (Georgescu, Ionescu etc.)”
Cu excepţia momentelor când sunt bolnavi, bărbaţilor nu le place să fie compătimiţi de către femei. Explicaţia dată de psihologul american Allan Pease este că se simt puşi în inferioritate. Adică exact ce îi deranjează mai tare. Sfatul lui: Când el este în conflict cu cineva, declară-te de partea iubitului sau soţului tău şi învinuieşte-i pe ceilalţi de nemulţumirile lui. Se va simţi flatat şi, ce e cel mai important, va considera că îl înţelegi. Rezultatul: armonie în loc de scandal.

4. Roagă-l concret

Nu-i spune: „Ar fi nemaipomenit dacă ai aduce vinul din pivniţă”.
Mai bine spune-i: „Adu, te rog, vinul din pivniţă”.
Ţi se pare că a doua formulare sună agresiv sau prea categoric? Te înşeli. Dacă ai nevoie ca el să facă pe loc ceea ce îl rogi, este cea mai bună soluţie. Dacă i-o spui pe ocolite, cu prea multe menajamente, va înţelege că ceea ce are de făcut nu este foarte important şi va fi tentat să amâne rezolvarea problemei. „Spune-i partenerului tău cât mai concret ce vrei de la el şi când trebuie să facă ce are de făcut, te sfătuieşte psihologul Allan Pease. Vei vedea că această tactică funcţionează foarte bine şi că nemulţumirile tale se vor diminua”.

5. Plânge-te cu cap

Nu-i spune: „Nu am nimic” (pe un ton care sugerează contrariul).
Mai bine spune-i: „Sunt furioasă” sau „Mă simt prost”.
Chiar dacă ţi se pare ciudat, este bine să fii conştientă că bărbaţii nu prea înţeleg ce le sugerezi tu fără cuvinte. Nici dacă îţi exprimi nemulţumirea prin tăcere, priviri furioase sau sprâncene încruntate nu ai şanse prea mari să priceapă mesajul.

Iar dacă, atunci când eşti supărată, îi spui că totul este în regulă – indiferent pe ce ton o spui – rişti ca el să creadă că aşa este. Iar asta nu înseamnă că nu e interesat de persoana ta, cum ai putea fi înclinată să gândeşti în anumite momente. „Pur şi simplu, bărbaţii nu se pricep să citească printre rânduri”, afirmă psihologul Allan Pease. Dar care este soluţia? Să îi explici clar şi cât mai logic cu putinţă ce te deranjează. Iată un exemplu: „Mi-ai promis că îmi vei da un telefon, dar ai uitat. Asta m-a durut foarte tare”. Procedând astfel, ai toate şansele ca el să-ţi ia supărarea în serios şi să îşi regrete greşeala.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro