Cauzele durerii din timpul actului sexual

De Stela Moisescu, pe

Durerea dinaintea, din timpul şi după încheierea actului sexual are cauze diferite. De exemplu vaginismul provoacă disconfort înainte, iar chistul ovarian provoacă dureri în timpul actului.
Durerea asociată cu activitatea sexuală este de mai multe tipuri – de la arsuri şi usturime până la dureri insuportabile, localizate la intrarea în vagin sau simţite în profunzime. Indiferent de tipul durerii şi localizare, ea este un semn de alarmă care anunţă o afecţiune de ordin organic, hormonal sau psihologic.

La începutul actului sexual

Dacă nu vă potriviţi ca dimensiune, pot apărea dureri la început. Puteţi atenua senzaţia de „lipsă a spaţiului” dacă dedicaţi mai mult timp preludiului şi folosiţi lubrifiant.

Pe de altă parte, dacă nu eşti relaxată în timpul preludiului, vaginul tău nu va fi atât de elastic precum ţi-ai dori şi-l vei simţi încordat. Această problemă apare chiar dacă te lubrifiezi într-o cantitate suficientă.

Dacă ţi-ai început de curând viaţa sexuală, iar primele raporturi sexuale au fost dureroase, atunci e posibil să fi căpătat o „teamă” de durere care te împiedică să te relaxezi.

Nici stresul sau graba nu permit o relaxare a muşchilor vaginali. De asemenea, frustrările nemărturisite faţă de partener pot determina o stare de încordare la începutul unei partide de sex. Nu în ultimul rând, dacă ai o anumită jenă sau pudoare faţă de partener, nu te vei relaxa suficient.

Un caz mai grav este cel în care eşti atât de încordată încât el nu te poate penetra. În acest caz poate fi vorba de vaginism, o afecţiune în care muşchii vaginului se contractă în mod inconştient. O traumă psihică precum o experienţă sexuală nereuşită cauzează această afecţiune.

O altă piedică la începerea actului sexual este himenul intact. Există cazuri în care himenul nu se rupe la primul contact sexual. Fiind elastic, el doar se extinde, cauzând dureri la intrarea în vagin în momentul penetrării. Aşadar, e nevoie de mult exerciţiu şi răbdare din partea amândurora pentru a se ameliora senzaţia simţită.

În timpul penetrării

Dacă mişcarea penisului pe pereţii vaginului îţi provoca o stare de disconfort sau chiar durere e posibil să ai vaginul iritat. Fii atentă la ce produse de igienă intimă foloseşti şi dacă utilizezi prezervativul sau diafragma precum şi tampoane. Toate acestea pot cauza o iritare locală.

O cauză frecventă a durerilor din timpul actului sexual este lipsa unei lubrifieri suficiente. Pereţii vaginului devin uscaţi atunci când nivelul hormonului de estrogen este scăzut. Motivele scăderii estrogenului în organism pot fi: administrarea de anticoncepţionale, naşterea sau instalarea menopauzei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!