La ce să fii atentă când cumperi produse pentru protecția solară

De Unica.ro, pe
Suntem în plin sezon estival, iar produsele de protecție solară au devenit obligatorii în rutina de îngrijire a pielii de zi cu zi. Indiferent că stai la plajă sau ieși în aer liber, este important să aplici produse cu factor de protecție care devin o barieră contra acțiunii razelor ultraviolete ale soarelui.

Foarte mulți dintre noi verifică doar gradul de protecție FP (adesea notat SPF, în engleză), care se refera la UVB, însă nu și cel contra razelor ultraviolete de tip A.

Diana Baicu, consultant în industria de frumusețe profesională, explică diferența între UVA și UVB, precum și modul corect de aplicare al produsului de protecție solară, respectiv când acesta își pierde rapid din beneficii.

Este foarte important să aplicăm zilnic, dimineața un produs care are factor de protecție. Indiferent că este vară sau iarnă. Soarele este cel mai mare inamic al pielii atunci când vorbim de îmbătrânirea prematură, iar 85% din cancerele de piele sunt determinate de expunerea la soare. Este important să știm că produsul pe care îl folosim trebuie să fie eficient atât contra razelor UVB, cât și UVA. De multe ori facem greșeala că verificăm doar SPF-ul (Sun Protection Factor), marcat pe produse. De exemplu, dacă scrie SPF 50 înseamnă că ne protejează împotriva razelor de tip B (UVB), cele responsabile de înroșirea si arderea pielii. Dar există și razele de tip A, care sunt mai periculoase, pentru că sunt responsabile, în mare parte, de apariția cancerului de piele și de îmbătrânire, și ele acționează mult mai profund. UVA sunt radiații cu lungime de undă lungă care pătrund mult mai adânc în piele și care nu sunt filtrate de către nori, sticlă, adică nu suntem protejați de ele atunci când suntem în încăperi vitrate sau în mașină. Ele nu se simt imediat pe piele, dar sunt responsabile de îmbătrânirea pielii și determină reacții alergice ale pielii și riduri profunde, cât și apariția cancerului de piele. Ele sunt mai periculoase și din punct de vedere cantitativ pentru piele pentru întrucât cantitatea de raze ultraviolete care ajunge la suprafața pamantului este de 100 de ori mai mare decât cantitatea de raze UVB.

Trebuie întotdeauna să verifici ca produsele să fie eficiente pentru ambele tipuri de ultraviolete. Produsele care protejază împotriva UVA au marcat pe ambalaj un cerc în interiorul căruia este inscripționat UVA. În cazul lor avem două sisteme de numerotare – fie sistemul japonez unde se marchează cu +: A+, A++, A+++ și A++++ sau sistemul englezesc cu * Există două tipuri de filtre solare în functie de proveniența lor: filtre minerale sau fizice și filtre sintetice sau chimice. Cele mai cunoscute filtre minerale sunt dioxidul de titanium si oxidul de zinc care în general sunt fotostabile. Produsele cosmetice moderne conțin micro și nano molecule încapsulate într-un element inorganic cu scopul de a obține un produs cu o textură mai ușor de aplicat pe piele și care să nu lase pelicula albă care poate să deranjeze. Există multe tipuri de filtre sintetice, aproximativ 26 în Europa, explică specialistul.

Ne mai bronzăm dacă aplicăm SPF?

Multor persoane le place pielea bronzată, astfel că se tem că, odată ce folosesc produse cu FPS 50, pielea lor nu va mai căpăta nuanța arămie dorită. Specialistul desființează acest mit.

Produsele performante de protecție solară conțin și acceleratori de bronzare, astfel că, deși aplicăm produs de maximă protecție, pielea se poate bronza în continuare, însă fără riscuri. Aceste produse stimulează secreția de melanină, astfel că ne vom putea bronza in deplina protectie. Bineînțeles că nu ne vom bronza atât de repede și de intens dacă aplicăm SPF 50 comparativ cu situația în care nu folosim niciun produs, însă înlăturăm riscul de a ne îmbolnăvi și de a îmbătrâni pielea“, spune  Baicu.

Cât de mult produs aplicăm pe piele?

Este importantă și cantitatea de produs pe care o aplici pe piele. Pentru ten avem nevoie de 1,25 ml de produs, cât o migdală. Pentru corp avem nevoie de 30 ml. În funcție de SPF-ul produsului, aplicăm mai des sau mai rar. Dacă avem SPF 50, de exemplu, presupunând că pielea se înroșește ușor după 10 minute de stat în soare fără nicio protecție, aplicând produsul cu SPF 50 putem sta la soare de 10 ori mai mult decât am putea sta fără protecție. Adică 500 de minute, însemnând puțin peste 8 ore, după care ne vom arde. Însă, atenție, doar dacă nu intrăm în apă sau transpirăm si dacă am aplicat o cantitate suficientă de produs, cazuri în care trebuie să reaplicăm produsul la fiecare două ore sau de câte ori intrăm în apă.

Pudra SPF poate fi o soluție practică și estetică. Pudra este translucidă și o aplicăm peste alt produs de protecție, sau ca atare. Este o pudră-pulbere minerală, care creează un scut invizibil. Nu este colorată, se adaptează la orice nuanță a pielii. Nu conține filtre chimice, acizi grași polinesaturați (PUFA), AHA/Vitamina A, fără efect de albire și fără parfumuri“.

Spray-ul SPF

În cazul în care aplici un produs cu protecție solară sub formă de spray, este foarte greu să dozezi cantitatea. În acest caz se recomandă ca produsul să fie pulverizat pe palmă și, după aceea, să fie aplicat pe corp.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!