Care e diferența dintre mătreață și coji? Iată cum să le tratezi!

De Dana-Ruxandra Panghe, pe
Cum diferenţiezi cojile de mătreaţă? Dar mai ales, cum scapi de ele?

Citește și: 8 soluții de îngrijire a tenului în sezonul rece.

Dacă ai scalpul iritat şi te confrunți cu mătreața, e timpul să faci ceva. Programează-te la dermatolog, dacă simți că e cazul și ține cont de următoarele sfaturi.

Cauze interne și externe

„Printre influenţele externe sunt poluarea, deshidratarea pielii din cauza încălzirii, a aerului condiţionat, tratament necorespunzător după operaţiunile de colorare sau permanent, radiaţiile UV“, punctează Arabella Zadic, stilist Wella Professionals. „Pe de altă parte, ca şi influenţe interne, menţionez stresul, metabolismul neregulat, conţinutul anormal de hormoni şi vitamine, înaintarea în vârstă.“

Și totuși, manifestările cauzate de mătreaţă sunt diferite față de cele cauzate de coji. Mătreața apare pe un scalp (foarte) sensibil, pe când cojile apar la un scalp uscat, sensibil. Reține: cojile sunt doar temporare! Apar din cauza umidității foarte scăzute care afectează stratul cornos.

De ce e scalpul sensibil uneori?

În cazul unui scalp sensibil, bariera naturală protectoare a pielii este dispusă la iritaţii mult mai uşor şi de aceea aceasta nu îşi poate îndeplini funcţia protectoare. Agresorii precum aerul cald, aerul rece și produsele chimice pătrund prin această barieră şi penetrează pielea. Scalpul reacţionează inflamându-se, înroşindu-se.

Sensibilitatea pielii variază şi în funcţie de anotimp: pielea este mai sensibilă iarna decât vara. De ce? Pentru că nivelul de umiditate redus face ca hidratarea barierei protectoare să fie şi ea redusă, ceea ce înseamnă că scalpul este deshidratat. Un scalp uscat este un scalp sensibil. Bariera sa naturală protectoare funcţionează doar dacă este hidratată.

Cum recunoşti un scalp sensibil ?

  • Este înroşit.
  • Este tensionat, simţi nevoia să te scarpini.
  • Temperatură mai ridicată localizat cu1–3 °C.
  • Scalp uscat, sensibil, cu mătreaţă fină.

Foto: 123rf

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro