Povești de trezit copiii

De Adina Rosetti, pe Ultimul update Joi, 16 septembrie 2021, 13:52
Toți copiii adoră poveștile, dar unii dintre ei sunt mai greu de convins să le citească singuri. Iar uneori părinții sunt nevoiți să inventeze povești exact când sunt mai fără chef… Iată câteva recomandări atractive de lectură pentru puști și câteva trucuri de storytelling pentru părinți.

Știm cu toții cât de importantă este lectura pentru copii. Cu toate acestea, cei mai mulți părinți se plâng că odraslele lor nu mai citesc. De fapt, nu mai citesc atât de mult ca „pe vremea lor“. Sau nu mai citesc acele cărți considerate obligatorii „pe vremea lor“. Copiii de azi citesc destul de mult, doar că preferințele li se îndreaptă acum către o altă literatură. Nouă, vie, contemporană. Și da, de multe ori, destul de… comercială. Dar nu e nevoie să disperăm, de multe ori cărțile „ușurele“ pot fi doar începutul drumului către lectură, care, cu ghidajul corect și fără mari presiuni, poate duce mai departe.

copii

I-am citit fetiței mele de la 6 luni, deși nu înțelegea o iotă, dar cu convingerea că o să-i folosească mai încolo și că această activitate ne apropie și creează un obicei. Alegeam cărți cu imagini mari și simple, cu animăluțe la care îi făcea plăcere să se uite. Mai târziu, am redescoperit alături de ea poveștile și personajele nemuritoare ale literaturii pentru copii: Alice în Țara Minunilor, Apolodor, Micul Prinț, Habarnam și Știe Tot, iar ceva mai târziu… Harry Potter, pe care nu-l citisem până atunci și pe care am început să-l devorez cot la cot cu ea.

Cum să-i convingi să citească

Fac cursuri de scriere creativă pentru copii de aproape trei ani, iar de mai mult timp scriu povești pentru copii; vin mereu în contact cu ei, așa că am început să le cunosc preferințele foarte bine. Îmi pare rău să dezamăgesc părinții mai conservatori, dar niciun copil „din ziua de azi“, crescut în contact cu tehnologia și mediul digital, nu se va apuca de citit cu pasiune dacă i se va pune în brațe un volum de Edmondo de Amicis („Cuore“) sau Constantin Chiriță (autorul celebrei serii „Cireșarii“). Mai ales dacă va simți presiunea părinților sau dacă va auzi argumentele acestora cu „pe vremea mea“. E destul că învață la școală aceleași eterne texte despre venirea primăverii, muncile agricole și viața școlarilor de acum două sute de ani, în care nu se mai regăsesc deloc. Paginile nesfârșite de descrieri îi vor plictisi, iar morala prea evidentă îi va îndepărta.

Încercați să îi momiți la început cu cărți la modă, cu benzi desenate, cu fantasy-uri care îi vor purta în lumi fantastice sau cu jurnale amuzante de puști și puștoaice (e adevărat, nu au mare valoare literară, dar sunt atractive și elementele grafice sunt foarte importante pentru ei la această vârstă!). După ce vor prinde gustul lecturii și plăcerea de a petrece timp cu o carte în brațe, scufundați în magia unei povești, foarte probabil că vor merge ei înșiși la librărie, să-și aleagă o carte. E important atunci să le respecți alegerea, chiar dacă nu e exact cartea pe care ai alege-o tu, ca părinte. Asta i-ar putea demotiva, iar scopul este exact invers. Dacă bugetul vă permite, ați putea lua ambele cărți (totuși două cărți nu costă nici măcar cât o cutie de Lego sau un animal de pluș…). Apoi, încet-încet, îi puteți îndruma către cărți valoroase atât din punct de vedere educativ, cât și literar, dar cu entertainment inclus – pentru că nu ar trebui să uităm că cititul ar trebui să fie o plăcere și o distracție!

Câteva propuneri de lectură

Adina_Rosetti_De [mockup+C] u ro

Între 6 și 10 ani, Roald Dahl, unul dintre cei mai de succes autori contemporani de cărți pentru copii, ar putea să le deschidă gustul pentru lectură, mai ales că multe dintre cărțile lui au fost ecranizate. Vă recomand „Matilda“, „Uriașul cel prietenos“ sau „Charlie și fabrica de ciocolată“. Pentru că nu ar trebui să lăsăm deoparte literatura română, e bine de știut că au fost reeditați de curând, în condiții grafice foarte bune, autori clasici precum Marin Sorescu („Unde fugim de acasă“), Octav Pancu-Iași („Țara unde vineri era joi“) sau Tudor Arghezi („Cartea cu jucării“).

După 10 ani, cam toți puștii se dau în vânt după fantasy-uri, iar Harry Potter e în top. Ademeniți-i și cu autori pentru adulți care au scris ocazional cărți pentru copii: Salman Rushdie cu „Harun și Marea de Povești“ sau Ian McEwan, „Visătorul“. Michael Ende este un alt autor preferat de cei mici pentru lumile vrăjite pe care le creează („Momo“ sau „Poveste fără sfârșit“). Dacă vor să afle totul despre cum era viața școlară a părinților în comunism, vă recomand volumul de proză scurtă al Adinei Popescu, „Povestiri de pe Calea Moșilor“. Paginile despre adunatul frunzelor de dud cu care pionierii hrăneau viermii de mătase sunt ceva SF pentru puștii zilelor noastre! Iar dacă vreți să-i reîmprieteniți cu poezia, o idee ar fi „Reciclopedia de povești cu rimă și fără tâlc“ de Florin Bican – efect comic garantat!

Storytelling pentru părinți

Știi momentele alea în care ești rupt de oboseală și tot ce vrei este să adoarmă copilul mai repede, iar taman atunci auzi cuvintele „Mami, spune-mi o poveste! Da’ nu din cărți, una inventată de tine!“ Și nu ai încotro decât să te supui, chiar dacă simți că nu ai strop de inspirație. Copiii mei îmi cer mereu asta, e bucuria lor cea mai mare să le inventez povești înainte de culcare, dar, chiar dacă asta e meseria mea, sunt seri în care pur și simplu nu-mi trece nimic prin minte. Așa că am dezvoltat câteva strategii și trucuri de storytelling pe care le poți aplica, în caz de nevoie.

Pornește de la o întâmplare reală din ziua respectivă: câinele pe care l-ați văzut în drum spre grădiniță, o situație de la locul de joacă din parc, vizita la bunici, nota mică de la extemporalul la mate. Apoi dezvoltați-o împreună în cu totul altă direcție decât cea reală. Câinele se poate transforma în dragon, vizita la bunici într-o călătorie intergalactică și așa mai departe.

Copiii adoră să fie personaje în poveștile inventate de părinți, așa că dă-le rolul principal în narațiune, învestindu-i cu puteri magice.

Pornește de la povestea preferată a copilului (poate fi orice, de la „Motanul încălțat“ la „Frozen“ sau „Zootropolis“) și repovestește-o, fie cu copilul în rolul personajului principal, fie schimbând puțin scenariul poveștii după dorința celui mic.

Implică-i în crearea poveștii, întrebându-I mereu „Și acum ce se va întâmpla?“, „Ce spune dragonul?“, „A reușit prințesa să scape de zmeul cel rău?“. Copiii vor găsi cele mai creative soluții și vor ajunge să spună singuri povestea! Iar tu vei putea adormi liniștită…

Dacă vrei să îi atragi pe copii in universul povestilor, vezi cu el cateva filme cu printese si printi. Sigur il vor captiva!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!