Lapte la pungă, la cutie sau… la pet? Care-i mai bun?

.

Lapte la pungă, la cutie sau… la pet, cumpărat din piaţă? Nutriţioniştii votează cutia. Şi tehnologia UHT. Şi explică de ce
Cum vrei să fie laptele pe care îl aduci pe masa familiei tale? Aseptic. Ceea ce înseamnă să fierbi laptele cumpărat la pungă sau să optezi pentru lapte ultrapasteurizat, la cutii Tetra Pak. Cutiile astea au o adevărată poveste! Una în şapte “episoade”: sunt realizate în şapte straturi.
► strat de polietilenă, care protejează contra umidităţii externe;
► cerneală de imprimare a designului;
► carton pentru stabilitate şi fermitate;
► polietilenă – strat adeziv; ► folie de aluminiu – barieră împotriva oxigenului şi a luminii;
► polietilenă – strat adeziv; ► polietilenă – strat ce protejează direct alimentul. Datorită acestor şapte “foi” şi procedeului de ambalare (cutiile sunt sigilate sub nivelul lichidului, fiind astfel complet umplute), laptele este protejat împotriva oxidării. O veste bună şi pentru mediu: cutiile de carton Tetra Pak pentru lapte şi suc sunt făcute din materii prime regenerabile şi pot fi reciclate 100%, în fabrici de hârtie.

PROTEINE

Laptele conţine unele dintre cele mai valoroase proteine. Considerate “fundaţia organismului”, proteinele sunt conţinute în membrana tuturor celulelor din organism şi îndeplinesc funcţii majore: ajută celulele să se repare şi să se regenereze. Totodată, proteinele se regăsesc în structura unor enzime esenţiale pentru metabolismul celular (metabolismul reprezintă totalitatea proceselor complexe prin care trec substanţele asimilate prin hrană: sinteză, asimilare, degradare, dezasimilare). Anticorpii – şansa oricărei fiinţe, în lupta cu bolile de orice soi – sunt, ei înşişi, nişte proteine. Imunitatea generală a organismului depinde, aşadar, de cantitatea şi de calitatea proteinelor pe care i le furnizăm, zilnic, prin alimentaţie.

AMINOACIZI

Aminoacizii sunt nişte componente ale proteinelor animale, extrem de importante în prevenirea oricărei maladii, inclusiv a cancerului. Pentru că asigură “circulaţia” unor semnale în interiorul celulei: ei “anunţă” nucleul celulei ce se întâmplă, în bine sau în rău, şi îl stimulează să “ia măsuri”.

CALCIU

Cercetătorii susţin că riscul de a dezvolta celule oncogene (cancer colorectal, de sân, digestiv etc.) se reduce cu 25% pentru femeile şi cu 16% pentru bărbaţii care consumă zilnic lactate şi alte surse alimentare bogate în calciu. Calciul protejează de  cancer la sân femeile înainte de menopauză – anunţă Suvimax, un studiu realizat de o echipă de nutriţionişti: riscurile se reduc cu 75% în cazul consumatoarelor zilnice de lapte sau de produse lactate. Explicaţia? Calciul reduce viteza proceselor de creştere anormală a ţesuturilor (“mecanismul” cancerigen) şi stimulează reconstrucţia celulelor. Aşadar, să tragem linie şi să adumăm: calciu+proteine â o echipă forte contra afecţiunilor maligne.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton