Mucenicii, o tradiţie de 9 Martie

De Unica.ro pe

Fiecare regiune a ţării are o reţetă anume de mucenici sau sfinţişori, cum mai sunt numiţi. Tradiţia legată de această sărbătoare se păstrează foarte bine în Moldova şi de aceea vă prezentăm reţeta
reţeta de mucenici specifică acestei regiuni. Mulţi spun că este şi cea mai gustosă. 

Alternativă la mucenicii moldoveneşti sunt aceaia pe care gospodinele îi prepară în zona Munteniei şi care se găsesc cu uşurinţă la ora aceasta în orice supermarket din oraş.

Aceştia sunt nişte opturi micuţe din aluat precopt, care spre deosebire de cei moldovenesti, se fierb. Noi vă propunem ambele variante de mucenici, pentru a alege în funcţie de preferinţe dar şi de timpul pe care îl aveţi la dispoziţie pentru a-i prepara.

Iată care nunt ingredientele necesare pentru mucenicii moldoveneşti:

1 kg. făină
2 linguri de ulei
30gr. drojdie
200 gr. miere
150 gr. nucă
Esenţă de vanilie

Mod de preparare

Se amenstecă toata ingredientele petru a obţine aluatul ( ce excepţia mierii şi a nucii, pe care trebuie să le foloseşti doar pentru ornat). Aluatul trebuie frământat în aşa fel încât să aibă consistenţa potrivită, se adaugă treptat apa şi esenţele. Se lasă apoi la crescut aproximativ o oră jumate de preferat la căldură. Când aluatul a crescut şi a devnit pufos, trebuie modelat  în formă de opt pentru a obţine astfel mucenicii.

Se pun într-o tavă unsă cu ulei  şi de asemenea pe deasupra se ung cu un sirop obţinut din apă , zahăr şi vanilie. Apoi se introduc în cuptorul încins.
Când sunt gata se scot şi se trec prin miere iar peste ei se presară nucă.

Mucenicii fierţi

Pentru mucenici fierţi ingredientele de care ai nevoie sunt500 gr. făină, puţină de sare şi apă, pentru a face aluatul, iar pentru zeamă  ai nevoie de nucă macinată, zahăr, esenţă de vanilie şi scorţişoară.

Aluatul se frământă în aşa fel încât să se dezlipescă cu usurinţă de pe deget. Ca să îi modelezi nu îţi trebuie prea multă îndemînare însă ai nevoie de răbdare. Se formează tot opturi, dar de aceasta dată cât mai mici. Apoi se pun la fier în aproximativ 3 litri de apă. Când sunt aproapte gata, se adaugă nuca macinată, zahăr, esenţa de vanilie şi scroţişoara, apoi se mai lasă 5 minute să fiarbă. 

Foto: Libertatea pentru femei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro