Trucuri care te ajută să avansezi în carieră

De Revista Unica pe

Crezi că este timpul să fii promovată? Ajută-l şi pe şeful tău să observe asta, cu nişte trucuri simple, dar eficiente, de «marketing personal»
Nu e suficient să fii foarte bună în ceea ce faci. Ca să avansezi în carieră, e nevoie să-ţi faci şi un pic de reclamă. La fel cum un produs, oricât de bun, are nevoie de un marketing isteţ ca să se vândă. Studiile au arătat că numai 7% din ceea ce spui, din conţinutul mesajului tău, îl influenţează cu adevărat pe partenerul de discuţie. 38% este tonul vocii, iar 55% limbajul trupului. Nu neglija deci niciunul dintre aspectele care te reprezintă şi netezeşte-ţi cu atenţie calea spre afirmare.

Parfumul succesului

Cel mai primitiv dintre simţuri este adesea neglijat când vine vorba de carieră. Cu siguranţă, îţi iubeşti parfumul preferat. Dar eşti sigură că se potriveşte cu mesajul pe care vrei să-l transmiţi şefului tău? Sabine Sczesny a studiat chestiunea şi a ajuns la concluzia că  un parfum ierbos lasă o impresie mai bună la serviciu decât unul floral. Poate că bărbaţii manifestă, încă, o neîncredere inconştientă faţă de calităţile de lider ale unei femei. Dacă aspiri la o funcţie de conducere, poartă o aromă uşor masculinizată, este sfatul specialistei.

Ce se vede…  arată bine!

„Cu ce mă îmbrac azi la birou?“ e o întrebare mai importantă decât crezi. Vrei să laşi impresia de capabilă şi eficientă? Alege haine de calitate, în stil office. Nu prea strâmte, nu prea scurte sau transparente. Pantofii să fie eleganţi şi fără toc exagerat de înalt. Până nu ţi-ai consolidat poziţia în firmă, evită sandalele şi pantofii decupaţi. Nu se ştie de ce, dar şefii nu găsesc de încredere o angajată căreia i se văd degetele de la picioare… Geanta e un accesoriu esenţial, în care merită să investeşti. Nu purta decât bijuterii preţioase, dar discrete. Gablonţurile de plastic nu sunt recomandate, chiar dacă sunt la modă. Cât despre coafură sau machiaj, cuvintele de ordine sunt: îngrijit şi neostentativ.
Aspectul biroului unde lucrezi spune iarăşi multe despre tine. Nu-l aglomera cu obiecte. Biroul unui şef e la fel de gol ca pista de decolare de pe aeroport. Păstrează-l şi tu aşa, iar cariera ta va decola întocmai ca un avion!

Arta conversaţiei

Dacă stăpâneşti arta de a comunica, jumătate din luptă e câştigată. Iată câteva trucuri simple, recomandate de specialişti, de urmat în orice situaţie:
Prezintă-te rar şi clar. Cei mai mulţi oameni îşi bălmăjesc numele atât de repede, încât nimeni nu-l reţine. Nu te număra printre ei.
Nu te feri de prenumele personal «eu». E un mod neostentativ de a atrage atenţia asupra pesoanei tale, de dorit mai ales în combinaţia: prima propozitie începe cu eu, următoarea cu persoana a II-a. Gen: „Eu sunt pentru prima oară în acest loc. Dumneavoastră?“
Caută teme de discuţie interesante. Aceasta este partea cea mai dificilă! Să găseşti subiecte de interes pentru cel cu care vorbeşti, care să îţi pună în evidenţă inteligenţa şi bunul-gust. Chiar şi dacă e vorba de o simplă conversaţie despre vreme.
Fii informată! Citeşte cărţi, răsfoieşte ziare, urmăreşte emi-siuni, orice te ţine la curent cu ultimele noutăţi, mai ales în domeniul tău. Şi împărtăşeşte-le şi celorlalţi în măsura în care sunt interesaţi.
Complimentele nu dau greş, de obicei. Caută ceva care îţi place cu adevărat şi laudă fără sfială. Un complimet sincer şi bine plasat o să meargă întotdeauna la inima… cui trebuie.
Păstrează măsura. Adică, nici cuvinte fără număr, dar nici să prelungeşti prea mult tăcerea. Ideal e să vorbeşti puţin şi cu miez.
Nu neglija să trimiti e-mailuri, după un seminar, conferiţă, eveniment, ceva de genul „Îmi pare bine că v-am cunoscut“. Sunt aşa-zisele „cârlige“ care te ajută să rămâi în memoria celor pe care îi întâlneşti.

Limbajul trupului

Daniel Goleman, părintele „Inteligenţei emoţionale“ te sfătuieşte, la unison cu specialiştii în programare neurolingvistică, să imiţi poziţia corpului, atitudinea şi gesturile partenerului de discuţie. Stă picior peste picior? Aşează-te şi tu la fel! „Cu cât doi oameni îşi sincronizează inconştient mişcările şi gesturile, cu atât va fi mai pozitivă părerea unuia faţă de celălalt“, afirmă el.
Poţi atrage simpatia interlocutorului dacă foloseşti acelaşi limbaj corporal ca şi el. Mai mult, îi poţi imita tonul vocii sau ritmul (lent sau rapid) în care vorbeşte. Fă-o cu discreţie şi inteligenţă însă, ca să nu te dai de gol!

Fă-ţi karma pozitivă

Dintre doi angajaţi care au aceeaşi experienţă şi relativ aceleaşi calităţi, va fi propus spre avansare acela cu atitudinea mai plăcută, mai prietenoasă. Nu face greşeala de a fi arogantă, chiar dacă superioritatea ta e evidentă. Poate cel pe care nu-l respecţi îndeajuns azi va fi şeful tău de mâine. Nu se ştie niciodată! Nu costă nimic să fi politicoasă şi îndatoritoare. Ajut-o pe colega ta cea nouă dacă nu se descurcă, întreabă-l şi pe colegul tău dacă vrea ceva de la magazin şi păstrează o vorbă bună pentru fiecare. „Nu merge niciodată să mănânci singur!“,  e îndemnul experţilor americani Keith Ferrazzi şi Tahl Raz în ghidul lor de carieră. Relaţiile pozitive cu cei din interiorul firmei în care lucrezi sunt baza pe care se construiesc toate promovările tale ulterioare.

Limbajul trupului, deconspirat

Iată câteva gesturi care «vorbesc» despre gândurile celui din faţa ta. Învaţă să le decodifici în mod corect:
Uşor aplecat în faţă, cu capul înclinat spre tine: interes
Aplecat pe spate: respingere, mulţumire de sine
Mâna la bărbie, zâmbind, privire pătrunzătoare: atenţie
Cu mâna la ureche, privirea atentă: neîncredere
Aplecat pe spate, cu mâinile încrucişate: respingere
Aplecat pe spate, picior peste picior, privire distantă: respingere
Îşi mângâie obrazul, îşi atinge gura cu mâna: tensiune interioară
Ridică din umeri, flutură palmele în timp ce vorbeşte: neputinţă
Palmele deschise, cu gesturi scurte şi ferme: încredere
Ţine o mână în şold, ca şi cum s-ar relaxa: ofensiv, agresiv
Îşi ascunde palmele la spate, în buzunare: nesiguranţă, dezinteres
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro