Aurelia Visinescu face vin din pasiune!

De Revista Unica pe

Seci, dulci, demidulci, „blonde sau roşcate“, vinurile de la Domeniile Săhăteni poartă cu eleganţă amprenta personalităţii autoarei lor.
Benjamin Franklin spunea (şi am auzit asta şi într-o replică de film) că vinul este dovada constantă că Dumnezeu ne iubeşte şi doreşte să ne vadă fericiţi. Sunt perfect de acord, pentru că nimic nu se compară cu un pinot, seara târziu, când cauţi un strop de relaxare înainte de culcare.

Aurelia Vişinescu este mai mult decât un fan al vinului. La ea, pasiunea pentru vin s-a născut din dragostea pentru natură. Apoi a studiat horticultura în liceu. „Am absolvit Liceul de Horticultură, şi apoi am urmat studiile universitare în acelaşi domeniu, la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bucureşti. M-am specializat în viticultură şi vinificaţie. Studiind horticultura atât în liceu, cât şi în facultate, am descoperit acest domeniu,  al viei şi vinului, şi am fost fascinată de ştiinţa şi povestea din spatele sticlei cu vin, ceea ce m-a determinat să continui pe acest drum“, povesteşte Aurelia Vişinescu.
Se întâlneşte mai rar o femeie în acest domeniu dar Aurelia este de părere că oamenii ar trebui să activeze în domeniul care îi pasionează. „Nu mi-a fost greu să intru într-o lume despre care se spune că aparţine bărbaţilor. De altfel, nici nu cred că ea ar aparţine bărbatilor sau femeilor“, spune ea.

Afacerea a pornit cu o idee care încolţea timid în mintea Aureliei cu ceva ani buni înainte. „Întâmplarea a făcut ca, într-o bună zi, Steve Cacenco, actualul meu asociat şi văr prin alianţă, să meargă cu mine la o degustare de vinuri. Steve a fost cel care m-a convins să-mi părăsesc slujba pe care o aveam atunci şi să por-nim împreună propria noastră afacere“. Şi-au făcut un plan şi au ales locaţia pentru podgorie: Dealu Mare, unde au pus bazele cramei Domeniile Săhăteni.

Investiţia totală a fost de 5 milioane de euro. ,,Banii provin din fonduri europene, credite şi de la asociaţi; am reinvestit chiar şi cashflowul rezultat în urma amortizării“. Astfel, s-a putut construi crama şi achiziţiona terenurile cu plantaţii de viţă-de-vie. ,,Şi a pornit nebu nia“, exclamă Aurelia. ,,Un an de muncă «pe brânci», la propriu. În 2006, cu şantierul încă în lucru, cu fraţi, surori, socri, soţi care şi-au luat concediu de odihnă,  am reuşit să procesăm prima recoltă de struguri. În afară de mine, niciunul nu mai lucrase într-o cramă îna-inte, nimeni nu ştia să opereze vreun utilaj şi nici măcar să spele o cisternă… aşa că le-am făcut eu pe toate… am slăbit 10 kg!“

La ora actuală, la Crama Domeniile Săhăteni din Dealu Mare se produc circa 500 000 de sticle de vin pe an. „Vinurile noastre sunt distribuite într-o selecţie de restaurante şi magazine specializate din Bucureşti, şi în alte câteva mari oraşe din ţară: Cluj, Iaşi, Constanţa, Braşov etc. Exportăm destul de mult, atât în ţări europene, ca Belgia, Olanda, Franţa, Polonia, Lituania, cât şi în Asia – China, Japonia, Taiwan, Coreea şi chiar în Canada“, afirmă Aurelia. Şi îţi recomandă, în funcţie de vinul pe care îl preferi, un vin din gamele Anima, Artisan sau Nomad.

Aurelia Vişinescu este o colecţionară de vinuri şi spune că are acasă câteva sticle „puse deoparte“. Participă la târgurile mari, cu tradiţie: Vinexpo Hong Kong, ProWein Düsseldorf, London International Wine Fair, dar şi la târguri mai mici, pe pieţele de interes. Iar marca de vin străină pe care o preferă este Tignanello de la Antonori.

Timpul liber îl dedică familiei. Soţului şi fetiţei de un an şi zece luni, de care este îndrăgostită şi, ca o adevărată mămică, are poze în telefon şi le-ar povesti cu orele dacă ar putea. Aurelia spune că are două mândrii în viaţă,  care se completează de minune: fetiţa şi… crama!

Cum să alegi un vin

„În primul rând, trebuie să cumpărăm vinul care ne place, care se potriveşte cel mai bine evenimentului, stării de spirit. Iar ca să ştim ce ne place sauce ni se potriveşte, trebuie să experimentăm. O garanţie a calităţii poate fi producătorul. Calitatea implică nişte costuri, de aceea un vin ieftin nu poate fi de înaltă calitate“, spune Aurelia.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro