Cum te pot îmbolnăvi curele de detoxificare

De Consuela Stratulat, pe
Curele de detoxificare sunt tot mai populare, însă au și unele efecte adverse. Vezi la ce te expui atunci când le ții.

Nu ai cum să te protejezi de toxine. Sunt atât în alimente, cât și în aerul pe care îl expiri, însă ficatul și rinichii te ajută să îți cureți organismul în mod natural. Lucrurile funcționează așa de mii de ani, dar în ultima vreme, oamenii aleg să țină cure drastrice de detoxificare, a căror eficiență nu a fost demonstrată științific, potrivit The Active Times. Principiul de bază al acestor metode de curățare este să nu consumi alimente și băuturi care conțin substanțe periculoase. Nu este rău să ai o dietă bazată pe produse cât mai naturale, dar nu trebuie să iei măsuri riscante în acest scop.

Rolul ficatului în detoxificare

Oamenii de știință nu au dovezi clare că detoxificarea este cu adevărat bună pentru tine, însă există studii care demonstrează că anumite alimente sunt mai bune pentru ficat decât altele. Acesta este unul dintre cele mai importante organe din corp, deoarece asimilează proteinele și nutrienții necesari pentru purificarea și curățarea organismului. Un ficat sănătos nu depozitează toxinele, le transformă în substanțe solubile în apă, pentru ca apoi să fie eliminate prin transpirație, urină și excremente.

Cum te ajută colonul să scapi de toxine

În rolul de detoxificare naturală a organismului intră și colonul. Nu ai nevoie de diete sau tratamente miraculoase, spun specialiștii. Cercetătorii de la Universitatea Georgetown, de exemplu, au efectuat mai multe studii și au concluzionat faptul că dietele de curățare a colonului nu sunt justificate. În plus, aproape toate dau efecte adverse precum dureri abdominale, greață și lipsa electroliților, particule de care organismul are nevoie pentru a regla retenția de apă, nivelul PH-ului sau funcționarea mușchilor.

De ce să nu te înfometezi într-o cură de detoxificare

Multe diete de detoxificare presupun să nu mănânci nimic, să consumi doar sucuri naturale ori să iei suplimente pe bază de plante. Organismul tău are nevoie de aproximativ 2.000 de calorii pe zi, pentru a funcționa bine. Are nevoie de vitamine, minerale și alți nutrienți pentru a rămâne sănătos. În plus, dacă ai grijă să mănânci cât trebuie, îți vei menține greutatea în limite normale, vei ține constipația departe și vei avea energie. Dacă mănânci mai puțin decât ai nevoie, îți supui corpul unui stres care te va îmbolnăvi în cele din urmă.

Curele de detoxificare dau dependență

Poate nu te-ai fi gândit niciodată, dar curele de detoxificare pot da dependență. Unele persoane au o stare de bine atunci când se înfometează și pot ajunge chiar să sufere de tulburări alimentare.

Nu trebuie să faci sacrificii mari pentru a te avea un organism fără toxine, ci doar să mănânci corect. Renunță la alimentele procesate, consumă cât mai puțin fast-food și optează întotdeauna pentru produse proaspete și sănătoase. Peștele, carnea slabă, legumele, fructele, toate sunt delicioase și sunt foarte bune pentru organsim. Bea multă apă și stai departe de sucuri, pentru că au foarte mult zahăr. Dacă adopți toate aceste obiceiuri sănătoase, nu vei avea nevoie de cure de detoxificare.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!