(P) Poți să construiești un site gratis în 2020?

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 04 mai 2020, 17:18

Oricine poate fi tentat de ideea de a construi un site gratis. Prețurile au crescut considerabil în ultimii ani, astfel că în ziua de azi poate fi extrem de costisitor să deții un website performant. Da, ideea de găzduire web gratuită sună promițător! Totuși, companiile care oferă astfel de servicii “omit” să menționeze faptul că în spatele gratuităților se ascund dezavantaje care vor afecta performanțele site-ului tău.

Cu această ocazie, află că există și companii care pun la dispoziție planuri de gazduire web ieftina și de cea mai bună calitate. La un cost de aproximativ 1 Euro pe lună, poți să beneficiezi de mai multe caracteristici decât te-ai putea aștepta și cu care, într-adevăr, vei putea pune bazele unui site care să satisfacă niște cerințe minime.

Parcurge acest articol și află cum să construieșți un site cu un buget minim. Ai nevoie de 3 lucruri pentru a intra în forță în mediul online. Află care sunt, după care tragem linie și aflăm prețul final.

1. O platformă pe care să-ți costruiesti site-ul 

Dacă nu cunoșți programare și nici nu vrei să investeșți în această direcție, cel mai indicat este să optezi pentru o platformă gratuită și ușor de folosit. Spre exemplu, dacă “te joci” puțin prin WordPress, vei descoperi că nu este foarte greu să dai viață unui site atractiv și funcțional. Joomla și Drupal sunt alte două opțiuni foarte populare și care oferă mai multe posibilități de personalizare a site-ului. Nu am putea să-ți recomandăm pe care dintre acestea să o utilizezi, ci doar să-ți spunem că niciuna nu este de sine stătătoare și că vei avea nevoie de găzduire web.

2. Găzduire web de calitate 

Găzduirea web presupune să închiriezi spațiu pe un server pentru a-ți stoca fișierele. Astfel, utilizatorii de Internet vor putea să interacționeze cu site-ul tău. Din fericire, în România există companii care oferă găzduire web ieftină și care presupune suficiente avantaje pentru un site de calitate. Spre exemplu, la THC.ro plăteșți 3,49 Euro pe luna pentru găzduirea dedicată WordPress și primești, printre altele, certificat SSL gratuit, instrumente SEO, suport tehnic non-stop și acces la cPanel.

Pentru un site nou și un brand fără notorietate, este o variantă mai mult decât potrivită. Vestea bună este că, pe măsură ce site-ul tău va primi din ce în ce mai mult trafic, vei putea să-ți actualizezi planul de găzduire web. Vei putea fie să optezi pentru găzduire VPS, fie pentru un server dedicat.

(P) Poți să construiești un site gratis în 2020?

3. Ultimul, dar nu cel din urmă, domeniul

Există și posibilitatea de a achiziționa un domeniu gratuit, însă îți recomandăm să reconsideri această opțiune. Cel puțin dacă nu este vorba despre un blog personal, un domeniu gratuit nu îți oferă imaginea profesională de care ai nevoie pentru a o afișa vizitatorilor tăi.

Pe scurt, domeniul este adresa web care îi conduce pe oameni către site-ul tău. Spre exemplu, unica.ro este un nume de domeniu, unde “.ro” repezintă TLD-ul (Top Level Domain), iar în acest caz reprezintă domeniul reprezentativ pentru România.

Nu este foarte costisitor să cumperi un domeniu. Cele pe .ro se numără printre cele mai ieftine, astfel că nu vei cheltui mai mult de 7,50 Euro (preț preluat de pe THC.ro, site recomandat de reviewhosting.ro).

La un calcul simplu, pentru un site la început de drum, nu ar trebui să cheltuiești mai mult de 10-11 Euro în prima lună, și nu mai mult de 3-4 Euro pe lună, pe parcursul unui an. Mai ai nevoie de o idee originală și de mult entuziasm!

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!