(P) Cum să te pregătești eficient pentru un interviu de angajare?

De Unica.ro pe

După o perioadă în care ai căutat asiduu variante de locuri de muncă potrivite pregătirii și așteptărilor tale, te-ai oprit la câteva oferte de angajare care ți-au atras atenția și urmează să te prezinți la fiecare în parte cu speranța că vei fi selectat măcar de una dintre firmele respective.

Pentru a nu rata niciuna dintre variantele alese, cu ajutorul unei agende personalizate, notează-ți cu atenție specificul fiecărui post și al firmei angajatoare, data, ora, precum și adresa la care trebuie să te prezinți la un interviu în vederea angajării, astfel încât să fii sigur că nu pierzi nicio oportunitate de a fi în curând angajat.

Odată puse la punct aceste aspecte, pregătește-te serios pentru interviurile care vor urma și tratează-le cu aceeași atenție pe fiecare în parte, chiar dacă interesul tău este mai mare pentru unul dintre posturile respective. Este foarte posibil ca norocul să îți surâdă exact de unde te aștepți cel mai puțin. Astfel, asigură-te că CV-ul tău este bine pus la punct, toate studiile tale sunt trecute corect și puse în valoare, alături de celelalte aspecte necesare, fără a-l încărca și „înflori” inutil, dar nici simplificându-l excesiv.

Chiar dacă te consideri o persoană spontană și de obicei cu vorbele la îndemână oricând, este foarte posibil ca emoția să îți dea de furcă, așa că mai bine schițează-ți din timp un discurs cuprinzător, memorează-l, pentru a te prezenta în fața reprezentanților firmei angajatoare sigur pe tine și fără ezitări, pauze lungi și bâlbe deranjante.

De asemenea, o documentare cu privire la specificul postului și al firmei angajatoare, pentru a cunoaște detaliat responsabilitățile și sarcinile ce ar putea să îți revină este un alt aspect de care trebuie să ții cont, pentru a putea răspunde în cunoștință de cauză și potrivit așteptărilor angajatorilor la interviu.

Pentru a fi la capacitate maximă în ziua interviului, alege să te retragi la culcare mai devreme, pentru a fi bine odihnit și apt pentru interviul care urmează. Alege-ți cu grijă ținuta vestimentară pe care o vei adopta la interviu, deoarece îmbrăcămintea va crea prima impresie în față comisiei. O ținută decentă, îngrijită, fără articole stridente, ci mai degrabă clasice, o atitudine adecvată momentului, care să denote siguranță de sine, respect și experiență, vor putea contribui decisiv la mărirea șanselor să obții postul dorit.