(P) Atracții istorice și culturale din Evia, insula măslinilor

De Unica.ro pe
Păzită de Muntele Dirfys și garnisită cu numeroase păduri de pini din care țâșnesc la propriu izvoare termale, Evia este una dintre cele mai spectaculoase insule din Marea Egee. Chiar dacă este a doua ca mărime din Grecia, Euboea nu este nici pe departe la fel de cunoscută precum insula Creta.

Aflată foarte aproape de peninsula Attica și legată de continent prin două poduri moderne aflate în capitala Halkida, insula Evia este o destinație foarte căutată de către atenienii dornici să se relaxeze într-un ținut rămas autentic, departe de locurile mult prea aglomerat ale regiunii.

În ultimii ani însă, Evia a devenit o destinație preferată și de către românii atrași de liniștea locului și de peisajele luxuriante. Iar dacă tânjești la relaxare poți rezerva acum un sejur de 6 nopți în Evia, de la Europa Travel, la tarife speciale începând cu 182 euro/persoană!

Situri arheologice și enigmaticele case drakospita

Cu o istorie poate la fel de interesantă ca cea a Cretei, Evia se mândrește cu un număr mare de situri arheologice, ruine din perioada elenistică și Epoca Bronzului. Dar și descoperiri uluitoare de artefacte aparținând civilizației miceniană, multe dintre ele expuse în muzeele din Halkida. Pe întreaga insulă sunt răsfirate cele mai constroversate și investigate construcții megalitice din Grecia, ciudatele ”case ale dragonilor”.

Drakospita așa cum sunt cunoscute aceste construcții din pietre masive, unite strategic între ele fără a se fi folosit niciun fel de mortar, se găsesc răspândite între Muntele Ochi și Styra. Cercetătorii cred că ele erau folosite încă din perioada elenistică și serveau ca loc unde erau venerați zeii.

Peisaje pitorești văzute din cele mai înalte puncte

Cel mai important sit arheologic al insulei este Eretria Antica, un centru ce rivaliza cu Halkida, dar care din păcate a fost distrus în jurul anului 87 î.Hr. Pe locul său a fost clădit mai târziu modernul oraș Eretria, iar multe dintre artefactele descoperite aici au fost expuse în Muzeul de Arheologie din capitală.

Pe colinele semețe ale orașului Eretria încă mai poți zări edificii medievale ce sfidează regulile timpului, dintre care Templul lui Apollo, renumit pentru ale sale coloane din marmură, dar și pentru că aici se afla o Agoră impresionantă.

Pe coasta sudică a insulei Evia, într-o zonă frecventată de turiști datorită legăturii directe cu linia de ferry boat de pe continent, se înalță micul orășel-port Karystos. Este renumit pentru cosmopolita promenadă înțesată de palmieri, pini și numeroasele taverne pescărești. Pasionații de istorie găsesc în Karystos și o veche cetate ce domină orașul din cel mai înalt punct. Castele Rosso se înalță pe urmele vechilor Acropole, dominând linia de orizont cu pereții din cărămidă roșie ca focul de unde și-a primit și denumirea de Castelul Roșu.

Capitala Halkida, între istorie și modernitate

Capitala Halkida este îmbrățișată de munți acoperiți de păduri de pini ce se sfârșesc până aproape de malul Mării Egee. Atmosfera orașului este trepidantă, însă dincolo de viața de noapte, Halkida are o istorie lungă și fulminantă găzduind o seamă de edificii de patrimoniu. Aici se află Turnul Sirenei, construit în timpul venețienilor, Biserica Agia Paraschevi și Muzeul de Arheologie ce găzduiește cele mai de seamă artefacte descoperite în urma săpăturilor în diverse regiuni ale insulei, inclusiv în zona sitului Eretria Antică.

De Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Oferta Speciala Sejur Evia

Hotel Arethousa 2* – Evia – tarife de la 182 euro/persoana, 6 nopti de cazare cu mic dejun, transport autocar, asistenta turistica. Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.

EXCLUSIV. Noi începuturi pentru Anna Lesko. Artista își renovează complet casa. VIDEO

EXCLUSIV. Noi începuturi pentru Anna Lesko. Artista își renovează complet casa. VIDEO