(P) 4 semne că trebuie să îți schimbi salteaua de pat

De Unica.ro pe

Se știe deja că un somn de calitate este esențial pentru o sănătate bună și pentru starea de bine a fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, statisticile arată că numărul celor care au probleme cu somnul este în continuă creștere. Numai în Statele Unite 75% dintre adulți au probleme cu odihna nocturnă, iar, la noi, un raport din 2017, realizat de Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului și dat publicității chiar pe 17 martie 2017, de Ziua Mondială a Somnului,  arată că peste 1 milion de români au probleme cu somnul. Pe lângă stres, un factor determinant al calității somnului este salteaua de pat. De la dimensiuni, materialul din care este confecționată și până la gradul de uzură al acesteia, salteaua de pat trebuie să fie aliatul tău pentru un somn odihnitor.

Dar cum știi că salteaua ta este cea care îți provoacă insomnii și necesită înlocuire urgentă? Iată patru semne pe care le recomandă specialiștii

Cercetările în domeniul calității somnului au scos la lumină faptul că saltelele de pat obișnuite au o durată de viață care variază în funcție de materialele din care sunt confecționate, de tipul de saltea, dacă împarți patul cu cineva sau ești doar tu singurul utilizator al saltelei, precum și de modul în care dormi de obicei. Am descoperit, astfel, că o saltea de pat pentru care se folosesc tehnologii avansate de producție și materiale ecologice de calitate superioară poate avea o durată de viață nelimitată.

Salteaua de pat este deformată

(P) 4 semne că trebuie să îți schimbi salteaua de pat

Chiar dacă ți se pare că este cea mai bună saltea de pat pe care ai avut-o vreodată și că între voi s-a stabilit deja o relație – doar are forma corpului tău, nu? – se pare că lucrurile nu sunt chiar așa. Orice ”cocoașă” care s-a format tocmai în urma folosinței îndelungate nu este nimic altceva decât o sursă de disconfort și, evident, de insomnii. Dacă ai o saltea cu arcuri, lucrurile se pot complica și mai mult, pentru că arcurile pot ceda și creează o stare și mai mare de disconfort nocturn. Așa că este cazul să o schimbi cu o saltea de pat nouă și mai prietenoasă cu corpul tău. Tehnologiile avansate din prezent mizează pe saltelele de pat cu spumă de memorie, singurele care, la momentul actual, garantează un somn sănătos și calitativ în fiecare noapte. Saltelele din spumă cu memorie preiau greutatea corpului și o distribuie în mod egal eliminând presiunea și oferind un suport complet al corpului în timpul somnului.

Coloana vertebrală nu mai stă în poziție optimă

(P) 4 semne că trebuie să îți schimbi salteaua de pat

Nu contează dacă ai o saltea de pat veche sau mai nouă, dacă aceasta nu îți oferă o poziție sănătoasă a coloanei vertebrale, trebuie să o schimbi. Indiferent că îți place să dormi pe burtă sau pe spate, forma în ”S” a coloanei vertebrale – aceea despre care se spune că este forma ideală și sănătoasă – trebuie să rămână impecabilă și atunci când te așezi în pat, pe saltea. Dacă se curbează prea mult sau, dimpotrivă, dacă simți că ți se îndreaptă prea mult coloana sau percepi o tensiune sau durere, atunci salteaua nu este potrivită și trebuie să renunți la ea. Când mergi să îți cumperi o nouă saltea, poți ruga vânzătorul sau consultantul să te lase să o probezi. Testul acesta, făcut în magazinul de saltele, cât și informațiile despre fermitatea potrivită stilului personal de dormit, te pot ajuta să iei cea mai bună decizie.

Salteaua de pat nu ți se mai pare confortabilă

(P) 4 semne că trebuie să îți schimbi salteaua de pat

Confortul este, fără doar și poate, extrem de important pentru tine, mai ales atunci când vine vorba despre propriul pat. De aici vorba veche potrivit căreia este greu să te odihnești în pat străin. Și, evident, confortul patului tău pornește de la saltea. Dacă aceasta este confortabilă, ai toate șansele să îți începi diminețile cu zâmbetul pe buze. Totuși, ce legătură există între o saltea și fericirea matinală? Una extrem de simplă: partea superioară a unei saltele are un ”strat de confort”, care  nu doar că susține corpul, ci îl și ajută să se relaxeze. Dacă acest strat superior al saltelei este deteriorat, tot așa este și somnul tău, astfel că vei ajunge să te trezești mai obosit decât te-ai culcat. Atunci este momentul să îți schimbi salteaua cu una nouă. Cele de ultimă generație se adaptează nu doar formei corpului, ci și temperaturii acestuia pentru a vă oferi un confort excepțional într-un microclimat plăcut și uscat.

Te trezești obosit dimineața

Nu este sezonul alergiilor, nu ai alte afecțiuni de sănătate, și cu toate acestea, te trezești în fiecare zi cu o oboseală constantă din cauza unui somn neodihnitor; ar trebui să te gândești serios la faptul că responsabilă de faptul că viața ta pare complet dată peste cap poate fi salteaua de pat.  Dacă experimentezi un somn agitat, te întorci des de pe o parte pe alta a corpului în timpul nopții și calitatea somnului tău are de suferit, singura soluție este să îți înlocuiești salteaua de pat cu o alta, de preferat cu  materiale de calitate, fibre naturale și textile rezistente, cu proprietăți antialergice și anti-acariene, care împiedică acumularea de praf, bacterii și umezeală.

Indiferent care sunt motivele pentru care îți vei cumpăra o nouă saltea de pat, trebuie să îți faci bine temele înainte și să știi că există posibilitatea de a-ți personaliza alegerea până în cele mai mici detalii. Caută salteaua care să îți ofere o poziție corectă și confortabilă a corpului, care să țină alergenii departe și care să se plieze perfect nevoilor tale. Nu uita să acorzi o atenție sporită pentru  perna folosită. Pernele, la fel ca și saltelele, trebuie înlocuite atunci când simți că nu îți mai oferă confort, suport corect al gâtului sau relaxare pentru cap.