Vedete care ţin post înainte de Crăciun

De Nicoleta Galeteanu, pe

Dincolo de credinţă, postul este şi un bun prilej de detoxifiere. Însă, indiferent de raţiunile pentru care alegi să îţi stăpâneşti poftele de orice fel, postul Crăciunului nu ar trebui să fie…
… motiv de mândrie şi, cel mai înţelept, spun vedetele, să fie secretul tău.

Elena Gheorghe ţine post, dar nu se laudă

Mai mult decât abţinerea de la mâncare şi de la băutură, perioada dinaintea Crăciunului este un moment de reculegere, bunăvoinţă şi „curăţire” sufletească, dar dacă „te lauzi” că ţii post este o abatere mai mare decât dacă nu l-ai respecta, este de părere Elena Gheorghe.

„Consider că a ţine post nu este un lucru cu care să te mândreşti. Dacă ai apucat să spui că posteşti, cred eu că postul nu mai are aceeaşi semnificaţie şi valoare. Dacă obişnuieşi să ţii postul, îl ţii pentru tine, pentru sufletul tău sau pentru conştiinţa ta”, este de părere cântăreaţa.

Deşi a ezitat să ne vorbească despre post, ne-a mărturisit totuşi că „postul este nu doar alimentar ci şi spiritual, pentru suflet, când încerci să fii mai bun şi să oferi ajutor mai mult decât o faci de obicei, dar este o curăţare şi pentru organism”.

Cât despre educaţia religioasă primită de la tatăl său, Elena Gheorghe spune că este importantă, dar postul nu trebuie impus.

Medeea Marinescu: „ipocrizia este un păcat mai mare decât să nu ţii post”

De aceeaşi părere este şi actriţa Medeea Marinescu, care ne mărturiseşte că „ipocrizia este un păcat mai mare decât acela de a nu ţine post”.

Recunoaşte că nu este un exemplu în ceea ce priveşte ritualul religios, însă pentru ea postul este un prilej de reculegere, o perioadă de „curăţire” sufletească şi trupească, o aplecare spre meditaţie.

„Nu sunt bigotă, aşa încât nu pot spune că merg cu regularitate la biserică, dar mă voi împărtăşi împreună cu fiul meu, voi primi preotul în casă, dar, mai mult decât orice cutumă ce ţine de biserică, în această perioadă încerc să mă gândesc, mai mult poate decât altădată, la ceea ce am făcut, la ceea ce am gândit, la ceea ce e important de fapt în viaţa mea”.

Fiind de religie catolică, postul alimentar este mai permisiv, aşa că poate consuma produse lactate.

Monica Davidescu – „Pentru vegetarienii, postul este mai uşor”

Deşi este vegetariană, Monica Davidescu recunoaşte că nu a reuşit să ţină întotdeauna post, asta şi pentru că actriţa trebuia să îi asigure micuţei Dora necesarul de elemente nutritive în perioada sarcinii.

„Este important să mâncăm mai cumpătat şi mai raţional, pentru ca această curăţire ţine şi de trup, spune actriţa, care ne sfătuişte să nu ne lăsăm pradă nici plăcerilor trupeşti.

Recunoaşte însă că pentru un vegetarian este mult mai uşor să se abţină de la mâncărurile „de dulce”, dar susţine că postul înseamnă mult mai mult decât atât.

„Înseamnă să faci fapte bune, să ajuţi, să te căieşti pentru greşelile  tale, să ierţi greşelile celorlalţi, dar mai preusus de toate înseamnă curăţire sufletească, care se face prin rugăciune şi credinţă în rugăciune. O perioadă de post te înalţă sufleteşte dacă faptele tale au reuşt să te mulţumească în adâncul sufletului fără să faci din asta un artificiu cu care să te mâdreşti, fără să trâmbiţezi acţiunile pe care le faci, dar mai ales să nu aştepţi răsplata pentru ceea ce dăruieşti”, ne explică actriţa.

Post sau cură de slăbire

O adeptă credincioasă a postului, Ioana Ginghină aduce în schimb un argument nutritiv perioadei dinaintea Crăciunului.

Declară că profită de Postul Crăciunului ca să se detoxifieze şi să slăbească, secret pe care l-a învăţat de la prietena sa, Nicoleta Luciu.

„Înainte de o perioadă în care ştiu că voi mânca mult, obişnuiesc să ţin o cură de slăbire uşoară”, spune actriţa.

„Acum e momentul să vă detoxifiaţi şi să vă pregătiţi pentru mâncărurile grele din perioada sărbătorilor. Vă pot recomanda ca în aceasta perioadă să renunţaţi la carne, să mâncaţi mai multe fructe şi legume. Iar dacă reuşiţi ca în această perioadă să daţi şi un kilogram – două jos e şi mai bine. Ăsta este un secret pe care l-am învăţat de la Nicoleta Luciu”, a scrie actriţa pe blogul său.

În post, nu toate dietele dau roade

La sfatul actriţei am găsit însă şi contraindicaţii, deoarece, spune una dintre citioarele noastre, produsele de origine vegetală sunt bogate în carbohidraţi care îngraşă mai mult decât alimentele de „dulce”.

„Cei care vor să slăbeasca prin post s-ar putea să obţină exact efectul invers. Produsele de origine vegetală sunt bogate în carbohidraţi care îngraşă cel mai mult”, este de părere autumn.rain, care, mai spune ea, „dacă înlocuieşti carnea cu soia nu înseamnă ca devii neapărat o persoană mai bună”.

Foto: Arhivă Ringier 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!