Oana Pellea: Ganduri poate sa aiba oricine, idei nu

De Luisa Neag, pe

Citeste-i „Jurnalul” proaspat publicat, despre care Gabriel Liiceanu spune ca e unul din jurnalele mari ale culturii romanesti.
Oana Pellea are privilegiul de a fi, in primul rand, fiica celui care va ramane intotdeauna pentru noi Amza Pellea. Apoi, are privilegiul de a fi actrita. E un drum care iti da mai multe sanse sa-ti pui intrebari existentiale decat oricare altul – desi Oana nu crede asa. Si ca sa devii familiara cu ce crede ea, ai ocazia sa-i citesti Jurnalul, publicat de curand la editura Humanitas.

Ti-e teama de critici?

Artistii sufera din cauza ca asteapta laude din partea colegilor si din partea presei. Sa ti se spuna: „Bravo, e bine ce-ai facut.” Asta nu vine niciodata.Un artist trebuie, de la bun inceput, sa nu astepte nimic din partea nimanui. Si atunci nu va suferi.

Cum sa faci sa nu astepti nimic din partea nimanui, niciodata?

Se poate, cu exercitiu totul se poate. Prioritar oricum e drumul tau si intelegerea ta. Acolo trebuie sa mearga atentia ta, spre parcurgerea unui drum catre sine. Actoria e o cale de cunoastere si de autocunoastere.

Ce simti tu ca vrea publicul?

Intotdeauna mi se baga pe gat ca lumea vrea scandalosul, vulgarul. Mi se tot spune ca lucrurile frumoase, lucrurile de suflet, lucrurile de gand nu aduc rating. Eu nu cred. Ma incapatanez sa cred ca lumea are nevoie si de sensibil, si de emotie, si de gand… Si asta uitandu-ma la ce reactie avem. Cred ca toti ne-am saturat de vulgar, de spectaculos la prima mana… Nu cred asta cu ratingul deloc.

Spui la un moment dat in Jurnal: „Credeam ca sunt responsabila pentru ceea ce viseaza oamenii noaptea…”

Pai, drama e ca inca mai cred. Cred ca sunt responsabila de tot. Si ca totul porneste de la sine. Nu porneste nimic din afara inspre noi, ci de la sine. Asta inseamna ca felul in care ma port, in care gandesc, in care traiesc, in care propag credintele sau cuvintele sau sentimentele mele sunt responsabile. In peisajul asta care se numeste omenire; pot innegri cu urateniile mele sau pot infrumuseta cu frumusetile mele. Si sunt responsabila si de visele oamenilor noaptea. Cred ca un artist poate schimba lumea. Sunt atat de anacronica, probabil…

Crezi ca va reusi cartea ta sa faca asta?

Nu. Am acceptat sa public pentru ca prea s-au legat niste lucruri. Aparitia acestui volum i se datoreaza in exclusivitate Ioanei Parvulescu, doamnei Ioana Barna, care este editoarea, Liviei Bodea, care este directoarea si, bineinteles, acceptului domnului Liiceanu. Eu n-am vrut sa-l public. Insa insistenta Ioanei si faptul ca ea mi-a spus ca va face bine oamenilor, ca oamenii au nevoie de asa ceva – asta m-a determinat sa public. Sunt curioasa daca va fi asa.

El a fost scris dintr-un preaplin de ganduri si de suferinta, de intrebari, si l-am scris pentru mine. Cochetam din cand in cand cu intrebarea: „ce-ar fi daca l-as publica?” – dar apare si certitudinea ca nu va interesa pe nimeni.

Simti nevoia sa mai scrii acum?

Nevoia o simt, dar n-am mai scris. E un fel de exercitiu, din clipa in care am spus „da” publicarii, n-am mai scris.

De ce e special Jurnalul tau?

Nu stiu daca e special, e atipic. Jurnalul are cateodata date, cateodata nu are date. Sunt flashuri. Adica, daca ceva imi reaminteste o chestie, sar cu 30 de ani in urma. E foarte ciudat. Nu asa se scrie o carte, in mod evident. Eu nu stiu sa scriu. E o insiruire de ganduri… Acum, ganduri poate sa aiba oricine, idei nu. A avea idei e ceva extraordinar. La mine e o insiruire de ganduri ale unui om foarte banal. Sunt un om foarte banal, serios. Nu e nimic spectaculos, sunt lucruri pe care le-a trait oricine.

Poate mai mult sau mai putin acut. Am un ochi, insa, special. Asta spun pentru ca eu nu l-am recitit, decat acum, cand am fost obligata pentru ultima corectura. Si pot obiectiv sa spun ca am un anumit fel de a vedea lucrurile – e si cinic, e si autocritic, ma privesc din afara… Poate acolo sa fie ceva interesant.

Despre adevar, bucuria de a fi actor sau intrebari existentiale, citeste mai mult in Unica de august.

Foto: Ciprian Strugariu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!