Ciclistul Alex Ciocan, desemnat “Bărbatul lunii” în revista Unica de mai

De Adina Rosetti, pe

Campionul național la ciclism Alex Ciocan va pedala în jur de o mie de kilometri, în perioada 23 aprilie – 3 mai, traversând 13 județe, alături de ASR Principele Nicolae al României, în cadrul turului ciclist caritabil “Cărțile copilăriei pe bicicletă”, pentru promovarea lecturii la nivel național. Am profitat de prilej să aflăm de la el totul despre ciclism! Citește interviul integral în revista Unica de mai, aflată deja la chioșcuri.

Vârstă: 37 de ani
Ocupație: ciclist “până la moarte”, comentator Eurosport
Stare civilă: necăsătorit

Cu ce gânduri și așteptări începi acest tur ciclist caritabil?
Gânduri sportive nu prea am, însă mă bucură gândul că poate vom aprinde curiozitatea oamenilor și le vom deschide ochii asupra anumitor lucruri pe care societatea le-a cam uitat sau vrea să le uite. Există copii care nu citesc, există copii care nu au posibilitatea să citească, există copii care refuză ideea unei povești în favoarea unui joc precum Angry Birds, de exemplu. Eu cred că este timp pentru toate, cu condiția să oferim copilului nostru sfaturile și educația potrivită.

Ce iubești cel mai mult la acest sport?
Senzația de viteză, adrenalina, bicicleta, bronzul de tractorist, satisfacțiile de după, pulsul care urcă, urcă, urcă și care uită parcă să mai coboare. Ciclismul este un virus. |ncercați și vorbim după!

Care sunt sacrificiile personale pe care a trebuit să le faci, ca sportiv?
Când iubești un sport sacrificiile nu sunt sacrificii. Totul devine viața ta și ți se pare normal. Din această cauză nici acum nu simt lipsa cluburilor și a fumului de acolo. Într-adevăr, câteodată te irită programul de odihnă, programul alimentar, antrenamentele, dar vei găsi totdeauna un impuls în ceea ce-ți place, în rezultate. Dacă nu (mai) găsești plăcere, atunci poate că este mai bine într-adevăr să te gândești să-ți schimbi ocupația.

Cât timp petreci pe zi antrenându-te?
Acum am lăsat-o mai ușor, dar normal făceam între 3-6 ore pe zi, 5-6 zile pe săptămână, cateodată fără pauză 2-3 săptămâni. La final de an, când trăgeam linie, acumulam aproximativ 25.000 km pe bicicletă.

Cum ai convinge pe cineva care nu a pedalat niciodată să se “împrietenească” cu bicicleta?
Să vină ca spectator la o competiție frumoasă, la munte sau la mare și să simtă atmosfera. Aș paria că nu durează mult și mă va întreba de unde să-și cumpere o bicicletă.

Foto: Robert Hanciarec

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!