Carla Fracci, una dintre cele mai faimoase balerine din lume, a murit

De Unica.ro, pe
Carla Fracci, una dintre cele mai cunoscute balerine din lume, a murit la vârsta de 84 de ani. Aceasta a fost prim-balerină la Scala din Milano timp de mulți ani. 

Carla Fracci, balerina italiană care a fost desemnată în 1981 de New York Times „prim-balerină absolută”, datorită eleganței şi interpretărilor sale memorabile, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, în casa sa din Milano.

„Cea mai mare. Divină şi eternă. Plină de dragoste pentru dans, de noi proiecte, de idei pentru toată viaţa, cu entuziasmul unei tinere la 20 de ani. Italia îi este recunoscătoare pentru totdeauna imensei Carla Fracci”, a reacţionat pe Twitter ministrul Culturii Dario Franceschini.

„Teatrul Scala anunţă cu emoţie vestea dispariţiei Carlei Fracci, astăzi, în casa ei din Milano. Teatrul, oraşul şi dansul pierd o figură istorică, legendară, care a lăsat o amprentă foarte adâncă în identitatea noastră şi a adus o contribuţie fundamentală la prestigiul culturii italiene în lume”, au transmis într-un comunicat și colegii ei.

Citește și: Ce fetiță frumoasă are Matteo. Mia are un an

Ce s-a întâmplat cu fostul iubit al lui Răzvan Ciobanu

Cristina Șișcanu, criticată de fani după ce a publicat pe Instagram o poză cu ea în costum de baie

Ce bea Teo Trandafir zi de zi la prima oră a dimineții: „E un chin groaznic”

Cine a fost Carla Fracci

Carla Fracci s-a născut la Milano, la 20 august 1936. A fost admisă la Şcoala Teatrului Scala din Milano în 1946. Deși primele zile i s-au părut o corvoadă, după ce a cântat într-un spectacol, a început să lucreze din greu la antrenamente. A fost una dintre cele șase studente alese pentru a participa la passo d’addio, un spectacol de rămas bun al absolvenților care a avut loc după un spectacol de operă. 

Fracci a absolvit în 1955. După numai doi ani de la terminarea studiilor a devenit solistă, iar în 1958 a primit titlul de prim-balerină la Scala din Milano. De-a lungul carierei sale, balerina a dansat cu toate marile companii de balet din lume, care s-au arătat cucerite de talentul ei, și a interpretat mai mult de 200 de personaje de-a lungul carierei. Printre acestea se numără Giselle, Odette/Odilia, Julieta, Silfida, Swanilda sau Francesca da Rimini. I-a avut ca parteneri de scenă pe Rudolf Nureev, Vladimir Vasiliev, Mihail Baryshnikov, Amedeo Amodio, Paolo Bortoluzzi, Erik Bruhn.

Carla Fracci, una dintre cele mai faimoase balerine din lume, a murit

La sfârşitul anilor ’80 Carla Fracci a condus compania de balet a Teatrului San Carlo din Napoli. A fost, de asemenea, directoare a companiei de balet Arena di Verona (1996-1997) şi a companiei Teatrului de Operă din Roma (2000-2010). În 2004, a fost numită Ambasadoare a Bunăvoinţei la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi a luptat împotriva desfiinţării unor corpuri de balet clasic, potrivit Agerpres.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!