Alexandru Rafila: „Vaccinul anti-COVID-19 rezistă 17 zile și nu se poate face în mod tradițional”

De Unica.ro, pe

Alexandrul Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, spune că pentru vaccinul anti-COVID-19 va fi nevoie de o organizare logistică extraordinară, pentru că medicamentul trebuie transportat și păstrat în condiții foarte stricte. Conform lui Rafila, de la producere până la administrare nu pot trece mai mult de 17 zile.

„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități – este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aș vrea să îl rog pe dl Tătaru, în loc să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România – să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a spus medicul Alexandru Rafila la Digi24.

Citește gratuit ediția de noiembrie a revistei Unica. O găsești AICI

Rafila a explicat că vaccinul anti-COVID-19 nu va putea fi făcut în mod clasic, deoarece termenul său de valabilitate este limitat.

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare. Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a adăugat el.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Avem o întârziere a sezonului gripal în acest an”

Conform celor spuse de Alexandru Rafila, în Statele Unite s-a discutat deja despre această logistică extraordinară și s-a stabilit că vaccinarea populației împotriva noului coronavirus este „cea mai mare provocare din punct de vedere al organizării, probabil de după al doilea război mondial, iar costurile în sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de dolari.”

Sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!