Zelenski îi eliberează pe deținuții cu experiență militară din Ucraina: „Vor putea ispăşi pedepsele în locurile cele mai periculoase ale războiului”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 28 februarie 2022, 19:32

Deținuții ucraineni care au experiență militară vor fi eliberați din închisori pentru a putea lupta împotriva invadatorilor ruși, potrivit unei hotărâri anunțat de președintele Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a hotărât ca acei deținuți care au experiență militară să fie mutați pe câmpul de luptă și să fie absolviți de vină. Liderul ucrainean a făcut anunnțul într-un material video publicat luni, 28 februarie, după cum transmit unian.net și EFE.

Zelenski a spus că oricine se poate alătura luptei împotriva ocupanților ruși să o facă, potrivit Agerpres. „Nu a fost o decizie uşoară, din punct de vedere moral, dar este utilă din punctul de vedere al protecţiei noastre”, a spus el. „În conformitate cu legea marţială, participanţii la ostilităţi, ucraineni cu experienţă reală de luptăm vor fi eliberaţi din închisori şi-şi vor putea ispăşi pedepsele în locurile cele mai periculoase ale războiului. Cheia acum stă în apărare”.

Anunțul a fost făcut cu puțin timp înainte de a începe negocierile ruso-ucrainene de la frontiera cu Belarus. Liderul ucrainean a mai transmis, citat de Libertatea: „Când mi-am anunţat candidatura, am spus că fiecare dintre noi este preşedinte. Pentru că toţi suntem răspunzători de statul nostru. De frumoasa noastră Ucraină. Şi acum fiecare dintre noi s-a transformat într-un luptător”.

Citește și: Zeci de morți și sute de răniți în Harkov, Ucraina, în urma bombardamentelor violente ale Rusiei

Citește și: Efectele sancțiunilor Vestului asupra Rusiei: „Realitatea economică a Rusiei s-a schimbat considerabil”

Citește și: Povestea cuplului american care a adoptat un băiețel din Ucraina cu doar câteva zile înainte ca războiul să înceapă

Citește și: Putin ar fi trimis la Kiev mercenari din Africa pentru a-l asasina pe președintele Zelenski

Luni marchează a cincea zi de război declanșat de Rusia în Ucraina. În data de 24 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat lansarea ofensivei asupra Ucrainei.

În timpul negocierilor de pace din Belarus, orașul Harkov (al doilea cel mai mare din Ucraina) a fost supus unor bombardamente masive, care au lăsat în urma lor „zeci de morți și sute de răniți”, conform oficialilor de la Kiev. Cifrele nu au putut fi verificate oficial, conform BBC.

Totodată, oficialul ONU Michelle Bachelet a anunțat că cel puțin 102 civili au fost uciși până acum în Ucraina, iar alte 300 de persoane au fost rănite. Bachelet a precizat că cifrele sunt estimative, și că numărul real de victime colaterale ale războiului stârnit de Putin în Ucraina ar putea fi mult mai mare. „Cei mai mulți civili au fost uciși de arme explozive cu un impact pe zonă mare, inclusiv bombardamente executate de artileria grea și de sisteme de rachete și raiudiri aeriene”, a spus Bachelet. „Cifrele reale sunt, mi-e teamă, mult mai mari”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!