Un profesor din Botoșani a făcut împrumut la bancă pentru a-i duce în excursii pe elevii săraci

De Unica.ro, pe
Vasile Postolachi, un profesor de religie din satul Rădăuți-Prut, județul Botoșani, s-a împrumutat la bancă, și-a cheltuit bursa de doctorand și a mers din casă în casă cerând donații ca să-i poată duce în excursii pe elevii săraci din școala lui. 

Vasile are 30 de ani și își face doctoratul la Faccultatea de Teologie. Conform Adevărul, el a făcut sacrificii mari pentru a-i putea duce pe elevii săraci în excursii la care altfel ei nici nu ar fi visat. După ce a absolvit facultatea la Iași, și-a dorit să revină în satul natal, Rădăuși-Prut, ca profesor. „Am simţit asta ca o chemare. Acolo în lumea satului este nevoie mai mult ca oricând de oameni dedicaţi. Eu nu mi-am dorit să plec de acolo, eu mi-am dorit să ajung acolo. Este nevoie de oameni care să lumineze şi să contribuie la dezvoltarea intelectuală şi spirituală a acestor zone“, spune Vasile Postolachi, care este profesor titular din 2017.

Un profesor din Botoșani a făcut împrumut la bancă pentru a-i duce în excursii pe elevii săraci

Pentru că satul în care a crescut și în care predă este foarte aproape de graniță, a fost mereu fascinat de tărâmul de dincolo, Basarabia și și-a dorit să ajungă acolo. Așa că într-o zi, după ore, a trecut granița și s-a oprit la prima școală care i-a ieșit în cale. Stând de vorbă cu profesorii de acolo, și-a dat seama că elevilor le lipsesc cărțile în limba română și a pus bazele proiectului ”Cartea unește inimi” prin care a dus peste 1500 de volume în Basarabia. Cărțile provin din donații, inclusiv de la românii de Spania, țară unde Postolachi a ajuns cu doctoratul.

Un profesor din Botoșani a făcut împrumut la bancă pentru a-i duce în excursii pe elevii săraci

În 2018, discutând cu elevii săi, Vasile și-a dat seama că ei nu ieșiseră niciodată din județul Botoșani. Astfel s-a gândit să organizeze o excursie pentru copiii nevoiași cu rezultate bune la învățătură, inclusiv pentru cei din Basarabia, în total 50 de elevi și profesori. După ce a făcut un împrumut la bancă și a renunțat la bursa lui de doctorand, profesorul nu avea suficienți bani. „Stăteam şi mă uitam efectiv în gol. Nu ştiam cum să fac în momentele acelea. M-am rugat lui Dumnezeu. Nu a trecut mult timp şi a sunat providenţial decanul Facultăţii de Teologie Catolică din Spania. M-a întrebat ce fac. I-am explicat situaţia. După ce a închis telefonul mi-a trimis 1.300 de euro. A fost ajutorul lui Dumnezeu“, a explicat el.

Astfel, copiii au putut pleca trei zile în locuri foarte cunoscute din Neamț, Suceava și Iași și unii din ei spun că a fost excursia vieții lor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!