Ministrul Vasile Dîncu: Am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi din Ucraina

De Unica.ro, pe

România este pregătită să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina în cazul unui conflict cu Rusia, potrivit ministrului Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a spus că țara noastră este pregătită să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina și că există deja „un plan pregătit în toate marile orașe”, după cum relatează Agerpres.

„Există mai multe estimări, dar am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi, aceasta este cifra pentru care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne şi cu celelalte instituţii care au în subordine acest lucru”, a spus Vasile Dîncu, potrivit Libertatea. „[…] Sunt multe puncte. Există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile oraşe, există zone pentru asta în vecinătatea graniţelor”.

Cu toate astea, Dîncu a explicat că nu se așteaptă ca România să primească fluxuri majore de refugiați, în condițiile în care în 2014, după izbucnirea crizei din Crimeea, majoritatea refugiaților au ales să meargă spre Polonia. „Nici acum nu ne aşteptăm la fluxuri majore care să vină aici, dar niciodată nu se ştie, în funcţie de evoluţiile armate, dacă ar fi cazul, dar deocamdată vorbim de o situaţie ipotetică”, a zis el.

Citește și: Klaus Iohannis, despre ce înseamnă conflictul Rusia-Ucraina pentru țara noastră: „Niciun român nu trebuie să se teamă”

Citește și: Când vor fi implementate cărțile de identitate electronice

Citește și: Șeful SRI: Atacurile cibernetice, activitățile de spionaj și fake news s-au intensificat în România

Citește și: Crește prezența militară în România. Secretarul General NATO: „Avem motive serioase de îngrijorare”

Ministrul Apărării Naționale au fost întrebat și care este cel mai sumbru scenariu pentru România, la care el a răspuns: „În momentul în care ar fi un conflict armat generalizat în estul graniţei noastre şi ar fi alte efecte de factură economică, de factură socială, cele legate de război electronic, care nu are graniţe şi se poate extinde, deci tot ceea ce ar însemna o situaţie de urgenţă am simulat interarme, interinstituţional”.

Totodată, Vasile Dîncu a ținut să asigure românii că un potențial conflict nu ar putea ajunge în România, în condițiile din prezent. „În acest moment nu există nicio prognoză în acest sens”, a spus oficialul, adăugând că „populația poate să stea liniștită”.

Cu o săptămână în urmă, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că România este pregătită să primească refugiați din Ucraina, dar că prefecții județelor de la graniță nu ar fi „trasat niciun fel de sarcini”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!