Când vor fi implementate cărțile de identitate electronice

.

Cartea de identitate electronică este un proiect îndelung așteptat, iar acum are și un deadline de implementare, potrivit ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș.

Marcel Boloș a vorbit în cadrul coferinței „Curs de Guvernare”. „Împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată”, a spus Marcel Boloș, citat de Agerpres. „Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare”.

După ce a confirmat că trimestrul IV al anului 2024 este deadline-ul pentru implementarea cărții de identitate elctronice, acesta a adăugat, conform Libertatea: „Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură”.

Proiectul este important nu doar pentru cetățenii României, ci și pentru marile servicii publice. Boloș a explicat că orașele viitorului se îndreaptă în această direcție, întrucât buletinele electronice asigură interoperabilitatea bazelor de date și ar face serviciile publice mai accesibile.

Citește și: Șeful SRI: Atacurile cibernetice, activitățile de spionaj și fake news s-au intensificat în România

Citește și: Cât va costa un abonament anual pentru Metrorex, STB și ruta feroviară gară-aeroport

Citește și: Avertismentul producătorilor agricoli: mâncarea ar putea să fie de trei ori mai scumpă în primăvară

Citește și: Klaus Iohannis, despre ce înseamnă conflictul Rusia-Ucraina pentru țara noastră: „Niciun român nu trebuie să se teamă”

„Discutam dimineaţă cu colegii despre această posibilitate de avea o anumită formă de cloud pentru serviciile locale pentru că inclusiv primăriile trebuie să dispună de aceste instrumente de modernizare, fiindcă oraşele viitorului cam spre aceasta se îndreaptă, spre a asigura interoperabilitatea bazelor de date şi ar face din acest punct de vedere serviciile publice mult mai accesibile pentru oameni”, a subliniat Boloș.

Cartea electronică de identitate va înlocui treptat documentul actual, ea fiind lansată într-un proiect-pilot în județul Cluj, în august 2021. Potrivit HotNews, după șase luni au fost emise 1.200 de documente electronice. Regulamentul Uniunii Europene arată că buletinele electronice trebuie să înlocuiasă până în august 2031 buletinele actuale.

„Deci răspunsul este trimestrul IV 2024 – şi facem toate demersurile necesare pentru ca aceste lucruri să poată să prindă contur”, a confirmat Boloș.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton