Fostul premier al Republicii Moldova, despre cum poate fi țara protejată de forțele ruse: „Unicul scenariu este unirea”

De Unica.ro, pe

În Transnistria, situația este una tensionată, din cauza armatei ruse, iar fostul premier al Republicii Moldova a spus care crede el că este soluția.

Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, crede că unirea cu România este singura soluție pentru a proteja țara condusă de Maia Sandu. După cum arată Timpul, el a zis: „În momentul în care rușii ar ajunge în Tiraspol vom avea parte de sfârșitul nostru, mă tem eu, sfârșitul Republicii Moldova”.

El a adăugat apoi, citat de ProTV: „(Asta) în cazul în care Bucureștiul și Chișinău, cum vă spuneam, nu pun în acțiune anumite scenarii. După mine, unicul scenariu este unirea, fiindcă în momentul în care România face acest pas, împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a Uniunii Europene”.

În urmă cu opt ani, acest scenariu a fost posibil, potrivit lui Leancă. El a zis că ajunsese la o înțelegere cu Traian Băsescu și Victor Ponta. „Poate unii ar spune că e imposibil”, a zis el. „Vreau să vă spun că am fost prim-ministru, am fost în situație similară, dar nu la fel de dramatică în 2014, atunci când Rusia a anexat Crimeea și a invadat Donbas-ul, am avut astfel de înțelegeri cu cei de la București, cu prim-ministrul, cu președintele”.

Citește și: Politolog rus, despre incidentele din Transnistria: „Să dea Domnul să mă înșel. Numai că acesta este un alt pas spre un mare război european”

Citește și: Putin și Zelenski s-ar putea întâlni față în față zilele următoare, potrivit ministrului turc al Apărării

Citește și: Copiii din Crimeea, întrebați ce cred părinții lor despre „operațiunea specială” din Ucraina: „Spălarea creierului are loc chiar și în grădinițe”

Citește și: Soldatul rus căruia partenera i-a permis să violeze femei în Ucraina ar fi fost capturat de ucraineni

Leancă a ținut să sublinieze că unirea Republicii Moldova cu România nu este imposibilă, și că este necesară pentru ca țara lui să supraviețuiască. „Deci, încă o dată, nu zic că e simplu, dar nu este imposibil și dacă nu ne punem puțin mințile în mișcare, atunci pr și simplu suntem sortiți pieirii”, a afirmat el.

Totodată, fostul premier a vorbit și despre situația precară în care se află armata Republicii Moldova: „Chișinăul nu poate face prea multe pentru a se proteja în cazul în care apare o situație de conflict armat. Resursele armatei trebuiau să fie investite până acum. Astăzi avem o armată într-o stare precară, nefinanțată, cu echipamente învechite și oricum numeric nu putem face față”.

Mai mult, Leancă a atras atenția asupra a ce probleme poate aduce atacarea Odesei de către ruși. „Momentul critic pentru Republica Moldova ar interveni în momentul în care rușii ar începe un atac asupra Odesei, nu doar prin bombardamente, cum au făcut deja (prin alte regiuni), ucigând inclusiv populație civilă”, a zis el. „Iar atunci pentru noi se va pune problema existențială iar Bucureștiul și Chișinăul, în mod special, ar trebui să analizeze diverse scenarii și ce se întâmplă în cazul în care rușii încep această luptă pe teritoriul Odesei și a regiunii și apare șansa ca ei să facă această enclavă separatistă”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!