Secretarul de stat Andrei Baciu: „47% din populația globului s-a vaccinat împotriva COVID. Ce știe jumătate din planetă și nu știm noi?”

De Unica.ro, pe

Aproape jumătate din populația lumii s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu cel puțin o doză, o rată mai mare decât în România.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a explicat la Digi24 că unul dintre motivele pentru care atât de mulți oameni nu s-au vaccinat încă este dezinformarea, dar că numărul persoanelor care merg la vaccinare crește.

„Dezinformarea cred că este în top trei elemente care au contribuit decisiv la luarea altei decizii decât cea salvatoare, de a te vaccina”, a spus Andrei Baciu. „Înțelegem care sunt condițiile și ingredientele care au creat această atmosferă”.

El a amintit că vaccinul este cea mai bună soluție pentru a combate pandemia: „Sunt câteva lucruri pe care le putem face. E luni seara. Avem o soluție ca săptămâna viitoare, în weekend, fiecare dintre cei care nu s-au vaccinat să poată să aibă o imunitate maximală: să te vaccinezi mâine. Dacă te vaccinezi mâine cu vaccinul care se administrează într-o singură doză, în 10-14 zile ai imunitate maximală. Asta înseamnă săptămâna viitoare”.

Citește și: OMS: în ritmul actual, România are nevoie de doi ani și jumătate să ajungă la 70% din populație vaccinată anti-COVID-19

Citește și: Angajații nevaccinați din sistemul de sănătate, public sau privat, obligați să se testeze pe banii lor

Citește și: Pacient cu COVID-19, internat la ATI, mesaj către doctori: „Faceți-mi și zece vaccinuri, numai să mă fac bine”

Citește și: Mesajul dur al unui medic pentru pacienții cu COVID-19 nevaccinați de la ATI: „Cum să mai spui că ești cobai?”

„Toate situațiile pe care le vedem acum la televizor – terapie intensivă, spitale, realmente tragedii – le poți evita printr-un simplu gest, îți ia jumătate de oră cu totul”, a adăugat el. „Avem sute de centre de vaccinare. Este atât de simplu. Nu va veni cineva să ne rezolve situația”.

Baciu a vorbit și despre situația vaccinării la nivel mondial, comparând-o cu cea din România: „47% din populația globului, din populația eligibilă, s-a vaccinat. Sunt 6,6 miliarde de doze administrate. Zilnic se administrează în jur de 19,2 milioane de vaccinuri, cât populația României. Ați văzut ce rată de vaccinare e în Europa. Au fost atât de multe informații, spuse din toate părțile. În momentul de față, trebuie să judecăm fiecare, cu capul nostru, să luăm decizia salvatoare.”

„Ce știu toți acești oameni din Europa și nu știm noi?” este înrebarea pe care o ridică secretarul. „Ce știe jumătate din planetă și nu știm noi, când luăm această decizie? Avem tot felul de informații, de peste tot. Un singur lucru trebuie să facem să avem weekendul viitor imunitate completă: mâine să ne vaccinăm”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!