Sunt sau nu sănătoase alternativele vegetariene la carne? Răspunsul nutriționistului

De Unica.ro, pe

Părerile referitoare la consumul de carne sunt împărțite. În vreme ce unii spun că nu ar trebui să lipsească din alimentație, alții sunt de părere că, pe termen lung, consumul cărnii are efecte negative asupra sănătății. Medicul nutriționist italian Gianluca Mech a dezvăluit adevărul despre acest subiect.

„Dieta vegetariana este o dietă sănătoasă, atâta vreme cât ea este prescrisă de un medic specialist. Dacă e să vorbim despre proteinele vegetale, precum tofu sau seitan, acestea trebuie consumate de maximum 2-3 ori pe săptămână. Asta deoarece principala sursă de proteină trebuie să rămână leguminoasele. În acest moment, însă, nu există dovezi științifice privind pericolele lor”, explică nutriționistul.

Care sunt alternativele la carne

  • Tofu

Este poate cea mai cunoscută alternativă la carne și reprezintă un aliment de bază în Asia deja de secole. E o sursă bogată de proteine cu un număr redus de calorii. Tofu este, de asemenea, versatil, deoarece absoarbe cu ușurință aromele din condimente și marinade.

Citeşte şi: Ce substanțe nutritive lipsesc din dieta vegetariană?

  • Proteină din soia

Soia este foarte accesibilă ca preț și de obicei ușor de preparat. Se găsește în general sub formă de soia deshidratată care, odată amestecată cu apă, poate fi folosită ca un substitut de carne în aproape orice fel de mâncare. Este ideală pentru a prepara burgeri vegetarieni, chifteluțe, sos bolognese sau alte preparate. Totul ține de imaginație.

  • Tempeh

Este un aliment tradițional indonezian, obținut din soia fermentată, foarte bun pentru sistemul digestiv. În medie, conține aproximativ 20% proteine și este foarte bogat în fibre.

  • Seitan/Proteină din grâu

Seitanul este proteina conținută de grâu. Ușor de asezonat și preparat, are o consistență similară cu cea a cărnii. Seitanul înlocuiește carea în bucătăria asiatică deja de milenii. Se obține prin spălarea făinii de grâu cu apă până când toate granulele de amidon sunt eliminate, rămânând doar proteina din grâu. Își capătă textura cărnoasă prin fierberea, coacerea sau gătirea la abur a aluatului brut. Nu este însă recomandat pentru cei ce urmează o dietă fără gluten.

  • Proteina Lupin

Ca și soia, lupinele sunt leguminoase bogate în proteine, considerate a fi una dintre alternativele la carne. Sunt cultivate în Europa și se găsesc în general la magazine alimentare ecologice, marketuri vegane sau magazine online.

Citeşte şi: Diete care te îmbolnăvesc: vegetarianism şi veganism

  • Spelta verde

Spelta este strămoșul grâului clasic și una dintre cele mai vechi cereale din lume. Spelta verde se culege atunci când este încă semi-coaptă. Odată recoltată, cereala este uscată pentru a-i mări termenul de valabilitate. E un aliment bogat în vitamina B, magneziu și fosfor.

  • Fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz pot fi folosiți ca înlocuitor pentru carne în chifteluțe sau burgeri. Alături, bineînțeles, de alte legume, precum mocovii sau dovlecelul. Reprezintă o sursă bogată de zinc și fier. Sunt sățioși și ajută la scăderea în greutate.

  • Fasole neagră

Burgerii obținuți din fasole neagră sunt o alternativă populară, sănătoasă și delicioasă la produsele din carne sau fast food. Boabele negre sunt bogate în proteine și fibre. Cu cât este mai închisă la culoare fasolea, cu atât mai multe antocianine conțin. Acest colorant vegetal natural este un puternic antioxidant.

  • Năut

Conține mai multe proteine decât multe tipuri de carne. De asemenea, este un aliment bogat în fier și calciu. Falafelul și hummusul sunt doar două dintre preparatele celebre ce pot fi obținute din năut.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!