A fost depistat primul caz de infectare cu virusul West Nile din România. Este vorba despre o femeie de 48 de ani din județul Olt, cazul ei fiind anunțat de DSP Olt.
În luna iulie, Institutul Cantacuzino a confirmat prezența țânțarilor-tigru, care transmit virusul West Nile, în București. Primăria Capitalei a transmis că va intensifica tratamentele anti-țânțari, după cum relatează Digi24.
Boala cauzată de virusul West Nile se manifestă în primele faze ca o gripă, însă poate duce și la forme severe, de tipul meningitei și encefalitei. În anul 2019, în România au fost zeci de cazuri de infecție și câteva decese. În 2018, au fost 36 de decese. Însă cea mai rea situație a fost în 1996, când România s-a confruntat cu cea mai rea epidemie de meningită West Nile din Europa. Oficial, la acea vremea s-au înregistrat peste 300 de cazuri.
Infecția se răspândește prin intermediul țânțarilor tigru. O singură înțepătură este suficientă. Simptomele nu apar însă în toate cazurile, bătrânii fiind mai vulnerabili. Cercetătoarea științifică Elena Fălcuță de la Institutul Cantacuzino a explicat pentru Digi24: „Pentru marea majoritate a populației, virusul este asimptomatic. 1 din 5 cazuri pot dezvolta febră cu dureri de cap, diaree, vomă, iar 1 la 150 de persoane poate dezvolta infecții ale sistemului nervos central. Foarte grav se pot infecta persoanele imunocompromise care mai au și alte boli pe fond și unele cazuri nefericite se pot termina cu deces”.
Boala debutează cu simptome de gripă: febră ridicată și durere intensă de cap. Uneori apar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoane, slăbiciune musculară și oboseală cronică. Persoanele care primesc tratament în timp util nu rămân cu sechele de cele mai multe ori.
Pentru a vă feri de țânțari, purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, mai ales în zonele cu iarbă verde, folosiți spray-uri ant-insecte, montați plase de protecție la geamurile de acasă și nu depozitați gunoiul menajer în casă.