Când este ficatul suprasolicitat

De PR, pe

Principalul organ care „curăță” și “purifică” organismul de toxine este ficatul. Acesta poate fi comparat cu o mică uzină a corpului uman, acolo unde totul este transformat în produși ușor de folosit. Se poate spune că viața fără funcționarea acestui organ este aproape imposibilă.

1. Autoregenerarea ficatului

Ficatul este un organ miraculos, se autoregenerează singur. Un ficat grav deteriorat de substanțe toxice, cu insuficiență hepatică severă, își începe regenerarea în primele 24 de ore la agresiune, iar după 3 – 4 săptămâni, volumul său s-a dublat față de cel de la care s-a pornit regenerarea. Acest lucru se întâmplă spontan, natural, fără alt stimulent decât substanțele fiziologice produse de organism, ca răspuns la distrugerea țesutului hepatic, spune Marius Oltean, farmacist șef într-o farmacie DONA din Cluj. Singura condiție este ca acel ficat bolnav să fie lăsat să se regenereze, fără a fi suprasolicitat, fără a-i da de lucru.

2. Suprasolicitarea ficatului

Suprasolicitarea hepatică apare și la efort fizic prelungit, printre cei mai expuși sunt sportivii. Suprasolicitarea poate fi indusă și de substanțe medicamentoase, când apare așa numită hepatită toxică, asemănătoare prin manifestare cu hepatita virală sau orice tip de hepatită, uneori se ajunge la insuficiență hepatică și chiar la decesul bolnavului.

3. Semne şi simptome ale afectării ficatului:

• Dureri abdominale şi mărirea în volum a abdomenului
• Modificarea culorii pielii şi a albului ochilor, care capătă o nuanţă gălbuie (icter)
• Mâncărimi ale pielii care nu răspund la tratament
• Urină închisă la culoare
• Scaunul are o culoare alburie sau, dimpotrivă, este negru ca păcura
• Oboseală cronică
• Lipsa poftei de mâncare
• Senzaţia de greaţă

4. Bolile ficatului:

Hepatita cronică și ciroza hepatică sunt printre cele mai cunoscute boli ale ficatului. Datalele statistice arată că România este pe primul loc în UE la acest capitol, dar și la decesul cauzat de aceste afecțiuni, de aceea este necesară o mai mare atenție la detoxifierea și buna funcționare a ficatului, iar acest lucru se face prin educație medicală, spune Marius Oltean, farmacist șef într-o farmacie DONA din Cluj.
Sursa foto femeie ficat doctor: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!