Dieta de slăbire promovată în mediul online care poate crește riscul apariției demenței. Produce „modificări în organe cheie, cum ar fi inima și rinichii”

.

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la o dietă de slăbit foarte populară care poate avea efecte devastatoare asupra sănătății. Oamenii care optează pentru dieta carnivoră „se joacă cu focul”, avertizează specialiștii în sănătate și nutriție.

Rețelele de socialziare sunt pline de conturi care promovează planul alimentar carnivor, ce propune doar cosnumul de alimente de origine animală precum friptură, ouă și unt, pretinzând beneficii pentru pierderea în greutate.

Însă, medicul generalist Dr. Rupy Aujla spune că păersoanele care aleg un stil de viață carnivor ar fi expuși la un risc potențial serios pentru sănătate, inclusiv la tulburări de pierdere a memoriei.

„Acesta este ceva care m-ar preocupa, că oamenii se expun riscului de boli cardiovasculare și chiar de demență”, a spus el, citat de Daily Mail.

Vorbind în podcastul său, „The Doctor’s Kitchen”, Dr. Aujla a precizat că există o serie de pericole cu privire la dieta carnivor[ de care oamenii ar trebui să fie conștienți.

Citeşte şi: În ce a constat dieta lui Hugh Jackman pentru rolul Wolverine. A fost nevoit să consume 6000 de calorii pe zi

Citeşte şi: O femeie care a renunțat la dieta raw vegană în favoarea celei carnivore spune că se simte mai bine ca oricând: „Nu am fost niciodată mai sănătoasă”

Citeşte şi: Ingredientul pe care trebuie să îl introduci în dietă. Mihaela Bilic: „Are efect de detoxifiere a ficatului, stimulează metabolismul și accelerează circulația”

Citeşte şi: Dieta strictă a lui Meghan Markle. Care este mâncarea preferată a Ducesei de Sussex: „Sunt un mare fan”

„Cred că se joacă cu focul, având în vedere că nu avem studii pe termen lung despre oameni care țin aceste diete în vremurile noastre. Vă expuneți la un risc sever de boli cardiovasculare și demență, dar și altor probleme” – a adăugat el.

El a zis că presupusele beneficii ale dietei carnivore sunt legate în principiu de lipsa carbohidraților, cum ar fi pastele și pâinea, care ar putea ajuta unii oameni să piardă în greutate, în circumstanțe specifice.

„Ca o dietă pe termen scurt, poate oferi, de fapt, unele beneficii terapeutice pentru oameni în circumstanțe specifice, cum ar fi cei cu intoleranțe reale”, a spus el.

Cu toate acestea, citând studii efectuate atât pe oameni, cât și pe șoareci, Dr. Aujla a precizat că oamenii de știință au descoperit că dieta carnivoră ar putea avea implicații grave asupra sănătății.

În cadrul unui studiu pe soareci, el a precizat: „S-a constatat că aderarea pe termen lung fie la dietele keto, fie la dietele carnivore poate fi pro-inflamatoare și pro-îmbătrânire. Ei au observat de fapt modificări în organe cheie, cum ar fi inima și rinichii, unde acumularea a ceea ce numim celule senescente a contribuit la inflamația sistemică și la toxicitate.”

„Celulele senescente (n.r. – celule care au încetat să se mai dividă și nu mai funcționează corespunzător) se acumulează odată cu vârsta, doar produc multă inflamație și nu sunt îndepărtate de sistemul imunitar. Acestea sunt tipurile de celule pe care nu le doriți în exces și pot contribui la inflamația sistemică generală” – a adăugat doctorul.

Din studiile efectuate pe oameni, a subliniat dr. Aujla, s-a constatat riscul crescut de afectare a funcției mușchilor inimii și impactul asupra sănătății celulelor care ar putea crește inflamația cronică.

Dar el a adăugat că unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale dietei pe bază de produse animale a fost nivelul crescut de colesterol, care este legat de riscul crescut de atacuri de cord și accident vascular cerebral, precum și de demență.

Nutriționiștii spune că produsele animale sunt o sursă bună de proteine ​​de care organismul are nevoie pentru a se menține și a construi mușchii și poate oferi, de asemenea, o sursă bună de vitamine și minerale precum fier, zinc și vitaminele B.

Cu toate acestea, ei recomandă consumul cărnii slabe și limitarea consumului de carne roșie și procesată pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate, reducând în același timp efectele negative, cum ar fi conținutul ridicat de grăsimi saturate, care poate crește riscul de colesterol ridicat.

Experții în sănătate spun că ouăle și peștele gras bogat în acizi grași omega-3 drept au proteine ​​animale deosebit de sănătoase.

De asemenea, aceștia au mau punctat că britanicii care consumă 90 g de carne roșie sau procesată pe zi ar trebui să încerce să reducă la 70 g.

Ca exemplu, 70 g înseamnă aproximativ trei felii de șuncă sau un burger mic de vită.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton