Dietă: De ce nu slăbeşti dacă mănânci numai fructe

De Diana Zagrean pe

Mulţi dintre noi cred că fructele sunt panaceu universal şi sursa supremă de nutrienţi pentru organism. Din această cauză, foarte multe femei comit greşeala de a creşte cu mult aportul de fructe din alimentaţie, în ideea că fructele oricum nu îngraşă. Iată de ce nu slăbeşti dacă mănânci numai fructe.
Fructele au calorii
Multe femei uită că frcutele, deşi au mai puţine calorii decât un hamburger, conţin cantităţi destul de mari de carbohidraţi. Unele din ele, cum ar fi bananele, perele sau strugurii, aduc un aport crescut de glucide complexe, mai greu de digerat decât fructoza din restul fructelor obişnuite (mere, caise, cireşe).
Dietă: De ce nu slăbeşti dacă mănânci numai fructe
Fructele duc la carii
Nu spune nimeni că fructele sunt nesănătoase, dar, ca în orice exemplu din viaţa asta, excesele daunează. Chiar şi dinţii sunt afectaţi de aportul mare de glucoză, fructoză şi acizi. Fructele uscate sunt, în mod special, vizate în acest caz. Particule minuscule rămân lipite de dinţi şi adună bacterii pe parcursul zilei. Ele sunt şi mult mai dulci decât cele proaspete.
Dietă: De ce nu slăbeşti dacă mănânci numai fructe
Cât zahăr conţin, de fapt, fructele?
Recomandările specialiştilor vorbesc despre cinci porţii de legume şi fructe pe zi, ideal fiind ca două dintre ele să fie constituite din fructe şi trei din legume. Iată cât zahăr conţin, în medie, fructele pe care le consumăm cel mai des:
Caisă – un vârf de cuţit de zahăr
Prună – un vârf de linguriţă de zahăr
Câteva cireşe – o linguriţă de zahăr
O felie de pepene galben dulce (cantalup) – o linguriţă de zahăr
Un pahar de suc de portocale făcut în casă – 1 linguriţă de zahăr
Banană – 1 linguriţă de zahăr
Grapefruit – 1 – 2 linguriţe de zahăr (în funcţie de mărimea fructului)
Câteva stafide – 2 linguriţe de zahăr
Măr Golden sau alt soi dulce – 2 linguriţe de zahăr
Un ciorchine mare de struguri – 8 linguriţe de zahăr
Dietă: De ce nu slăbeşti dacă mănânci numai fructe
Obezitate şi alte boli
Fructele aduc multe avantaje organismului uman: au vitamine, fibre şi antioxidanţi, care ne protejează de boli.
Dar dacă e ok să mănânci mai multe fructe atunci când ai o greutate normală, pentru cei supraponderali, situaţia nu se prezintă la fel. Pe lângă oamenii cu probleme de greutate mai trebuie să fie atenţi şi cei cu colesterolul mare sau cu diabet de tip II. Consumul de fructoză în exces creşte şi numărul trigliceridelor, un tip de grăsimi din sânge care se află în strânsă legătură cu bolile de inimă.
Foto: Northfoto

Indiciul de astăzi este cuvântul:


SLABIT

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro