Cum știi că ai tuberculoză

De Sandra S., pe

Tuberculoza este o boala infecțioasă care îți afectează plămânii. Aceasta se poate transmite foarte ușor de la un om la altul. Vezi care sunt simptomele tuberculozei și află dacă suferi de această boală:
Tipuri de tuberculoză
Bacteria se poate găsi în corpul tău, însă poate să nu facă ravagii imediat de cum pătrunde, datorită sistemului tău imunitar care te protejează de boală. De aceea tuberculoza poate fi de două tipuri:
Tuberculoza latentă înseamnă că în organismul tău deja se află bacteria care poate cauza boala, însă se află într-o stare inactivă și nu prezintă simptome. Tuberculoza latentă nu este infecțioasă, însă poți face boala atunci când sistemul tău imunitar slăbește, așa că tratamentul împotriva bacteriei este foarte important. De asemenea, este important să te tratezi în acest stadiu și ca mai târziu să nu îmbolnăvești și alte persoane.
Tuberculoza activă este boala în sine cauzată de bacterie, iar în acest stadiu este foarte infecțioasă. Te poți îmbolnăvi foarte ușor de tuberculoză dacă cel infectat strănută sau tușește lângă tine și nu ține mâna sau o batistă la gură și nas.
Simptomele tuberculozei
Cum tuberculoza latentă nu prezintă simptome, ci bacteria rămâne inactivă în organismul tău, nu putem vorbi decât despre simptomele TBC-ului activ. Acestea sunt:
Tuse, scădere subită în greutate, fără ca aceasta să fie intenționată, stare continuă de oboseală, febră, transpirații în timpul nopții și frisoane, pierderea apetitului.
Pentru că boala TBC îți afectează în principal plămânii, mai pot fi și simptome precum tuse care durează mai mult de trei săptămâni, tuse cu spută sau sânge, dureri în zona pieptului atunci când tușești sau respiri.
Tuberculoza mai poate afecta și alte organe, pe lângă plămâni: rinichii, coloana vertebrală sau creierul. Când bacteria s-a răspândit și dezvoltat în rinichi, atunci vei observa sânge în urină, iar când acest lucru se întâmplă în coloana vertebrală vei avea dureri de spate.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!