Ce se întâmplă dacă nu speli hainele noi

De Adina Radu, pe

Cele mai multe persoane nu se gândesc la pericolele purtării unor haine noi nespălate în prealabil. Cele mai multe haine sunt făcute din materiale dintr-o țară îndepărtată, cusute într-o altă țară și vândute în a treia țară. Un astfel de parcurs lung ar trebui să ne pună pe gânduri. Medicii ne avertizează că putem fi afectați de dermatite, purici sau păduchi dacă alegem să purtăm hainele noi fără să le spălăm.

Formaldehida (formolul) și vopselurile sintetice sunt principalii alergeni pe care îi putem găsi pe hainele din magazine. Aceștia, în contact cu pielea transpirată pot determina iritații și uscarea pielii. Pentru persoanele alergice la acesti produși chimici efectele pot fi severe.

Rășinile ureoformaldehidice sunt folosite în principal pe hainele din bumbac pentru a minimiza șifonarea. Dacă, după ce ați purtat haine din bumbac direct pe piele și ați observat eczeme, piele uscată sau iritată, contactați medicul dermatolog.

V-ați gândit câte persoane au probat pantalonii pe care tocmai i-ați cumpărat? Aceste persoane pot lăsa pe haine diverși microbi. Puricii sau păduchii nu rezistă foarte mult fără o gazdă, dar pot sta câteva zile în cusăturile unei haine. Ciupercile, datorită umezelii pot avea o viață lungă pe haine și pot trece direct pe piele sau unghii. Scabia se poate transmite și prin haine.

Cum putem evita aceste neplăceri? Spălând hainele cu atenție și clătindu-le de cel puțin două ori înainte de a le usca, călca și purta.

Sursa: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!