Ce este boala femeilor neiubite și cum o recunoști

De Consuela Stratulat, pe
„Boala femeilor neiubite” este denumirea populară a endometriozei, o afecțiune ginecologică, ce afectează femeile cu vârste cuprinse între 15 și 50 de ani. Află cum o recunoști

Endometrioza este o afecțiune dureroasă, caracterizată prin faptul că celulele din uter se implantează în afara lui. De obicei, ajung în ovare sau intestine, dar în cazuri rare pot apărea și în regiunea pelviană. În cazul „bolii femeilor neiubite”, celulele endometriale se comportă ca și cum ar fi în uter, așa că se se subțiază, se rup și sângereză la fiecare menstruație. Pentru că țesutul care se formează nu are pe unde să iasă, rămâne blocat, ducând la formarea unor chisturi sau a unor leziuni care leagă organele între ele, potrivit mayoclinic.com.

Cum îți dai seama că ai endometrioză

Endometrioza provoacă durere, uneori severă, mai ales în timpul menstruației. În această perioadă, și scaunul și urinarea pot și însoțite de disconfort. Durerea în timpul actului sexual aste un alt semn că ai putea suferi de „boala femeii neiubite”. În unele cazuri, pot apărea și sângerări între menstruații, oboseală, diaree, constipație, balonare sau greață.

Endometrioza este, de cele mai multe ori, diagnosticată la femeile care caută tratament pentru infertilitate. De altfel, a fost denumită „boala femeilor neiubite”, pentru că multe paciente nu mai reușesc să facă copii și ajung să se izoleze.

Mergi la medic, dacă ai oricare dintre aceste simptome. Cu cât o descoperi mai repede, cu atât eviți apariția unor complicații.

Sursa foto: Thinkstockphotos.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!