Cafeaua cu zahăr sau cafeaua cu îndulcitor? Care e mai periculoasă?

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 27 septembrie 2021, 13:14

Zahărul este adesea numit „moartea albă”. Dar nici îndulcitorii artificiali nu sunt consideraţi sănătoşi. Atunci… cu ce să-ţi îndulceşti cafeaua ca să nu-ţi afecteze sănătatea?

Cât de periculos e zahărul?

Zahărul are o mulţime de pericole dacă este consumat zilnic şi în cantităţi mari. Zahărul îngraşă, suprasolicită pancreasul, are efect inflamator, hrăneşte celulele canceroase şi provoacă dependenţă. Există o mulţime de studii care au dovedit clar că zahărul este un pericol pentru sănătatea noastră.
Însă dacă singurul „dulce” pe care îl consumi într-o zi este linguriţa de zahăr din cafea, înseamnă că nu ai de ce să-ţi faci griji. O linguriţă de zahăr conţine numai 16 calorii şi nu te va transforma într-o obeză, nici într-o depenendetă de zahăr şi nici nu-ţi va „stresa” pancreasul atât de mult încât să faci diabet de tip II.

Cât de periculoşi sunt îndulcitorii artificiali

Nici îndulcitorii artificiali – zaharină, acesulfam, aspartam – nu sunt mai sănătoşi. De mult timp se spune că pot provoca cancer dacă sunt consumaţi în cantităţi mari, însă studiile nu au reuşit să dovedească acest lucru cu certitudine. Ce se ştie însă este că îndulcitorii menţin dependenţa de dulce, pot provoca poftă de dulce şi nu ajută foarte mult la slăbire.
Pe de altă parte, nici ei nu sunt chiar atât de periculoşi dacă îi foloseşti doar una sau două picături pe zi pentru a îndulci o cană de cafea.
Consumate în cantităţi mici, şi zahăr, şi îndulcitorii sunt siguri.

Îndulcitorii naturali care nu îţi afectează sănătatea

Ce te faci însă dacă ţi-e poftă de dulce şi vrei să faci o prăjitură mai dietetică? Pui zahăr sau pui îndulcitori artificiali? Răspunsul corect: nici una, nici alta. În ultimul timp, sunt tot mai folosiţi îndulcitorii naturali, care nu au niciunul din pericolele celor artificiali. Este vorba de extrasul din Stevia sau de xylitol, variante naturale, care îndulcesc băuturile sau mâncarea fără să aducă calorii suplimentare.

Fructoza, mai sănătoasă decât zahărul?

La raioanele cu produse dietetice din marile magazine vei găsi cu siguranţă fructoză, promovată ca un îndulcitor la fel de gustos ca zahărul, dar mai dietetic şi mai sănătos. De fapt, fructoza îngraşă mai tare decât zahărul de masă. Fructoza este „procesată” în ficat, iar atunci când primeşte cantităţi prea mari şi nu face faţă, ficatul o transformă dinrect în grăsime şi apoi o trimite în sânge, sub formă de trigliceride. Astfel ai şi colesterolul mărit, te şi îngraşi, iar în timp ajungi să suferi de rezistenţă la insulină, boală premergătoare diabetului de tip II.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!