Fă-ţi gratuit analiza pentru depistarea hepatitei C!

De Unica.ro, pe

Începând de astăzi poţi să-ţi faci gratuit analiza pentru depistarea hepatitei C. Alianța Pacienților Cronici din România lansează cea mai vastă campanie de depistare a infecției cu virusul hepatitei C, desfășurată la nivel național.
Alianța Pacienților cu Afecțiuni Cronice (APCR), împreună cu Institutul Național de Boli Infecțioase
„Prof. Dr. Matei Balș” lansează astăzi cea mai vastă campanie de testare pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C desfășurată în ultimii ani, sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.”

50.000 de teste gratuite de depistare a infecției cu virusul hepatitei C vor fi puse la dispoziția celor interesați prin intermediul laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din București și a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica și partenere din toată țara.

Lista acestor laboratoare este disponibilă pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.

Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.

Cezar Irimia, Președinte APCR, argumentează necesitatea acestei campanii: „Este foarte important să vorbim despre hepatita C, pentru că România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii1, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, mai exact 44.5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.2 La noi în ţară se află aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă.”

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”  – „Ce ne face sa trecem acum la testarea pentru HCV? Raspunsul este foarte simplu: AZI avem alternativa vindecarii in cazul acestei infectii si, ca atare, si sansa prevenirii cirozei hepatice si cancerului hepatic produse de acest virus. Această campanie are ca scop depistarea precoce a infecției cu virusul hepatitei C, având in vedere ca hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung, şi asta din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate: ciroza hepatică şi cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste consecinţe, este esenţial să diagnosticăm cât mai devreme şi să tratăm corect si la timp hepatita cronică C.

„Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a mai adaugat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Cum se transmite hepatita C

Modalitati de transmitere

o    Transmiterea prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzator (mai ales inainte de anii 1990)
o    Folosirea in comun de seringi de catre utilizatorii de droguri (in ultimii ani)
o    Transmiterea prin hemodializa
o    Transmiterea prin tatuaje, piercing
o    Transmiterea prin utilizarea in comun a obiectelor de igiena personala (periute de dinti, aparate de ras, forfecute/unghiere – acestea pot avea pe suprafata lor urme microscopice de sange care nu sunt vizibile cu ochiul liber!)
o    Foarte rar:
o    transmiterea pe cale sexuala, riscurile fiind mai mari in cazul contactelor sexuale pe durata menstruatiei sau in cazul practicilor sexuale ce implica riscuri mari de ranire.
o    Transmiterea de la mama la fat este, deasemenea, extrem de rara, doar 1 din 20 de cazuri.
Este foarte important de retinut cavirusul NU se transmite prin:
o    Aer, stranut, tuse
o    Imbratisari
o    Sarut
o    Apa sau alimente
o    Tacamuri, vesela, pahare
o    Folosirea toaletelor

Singura modalitate de a depista o infecţie cu VHC ar fi ca persoana respectiva sa mearga sa se testeze pentru depistarea anticorpilor anti VHC.

Simptomele hepatitei C

Absenta simptomelor poate persista zeci de ani, timp in care boala poate evolua catre ciroza. Ciroza determina tulburarea functiilor ficatului, ceea ce poate duce la aparitia dupamulti ani a simptomelor cirozei:
o    Retinerea de lichid la nivelul abdomenului (denumitaascita), la nivelul picioarelor sau a intregului organism
o    Icter persistent (colorarea in galben a pielii si mucoaselor)
o    Oboseală, tulburari ale somnului
o    Mancarimi ale pielii (prurit)
o    Pierderea poftei de mancare (scaderea apetitului), pierderea in greutate
o    Varsaturi cu sange
o    Tulburari ale starii de constienta, confuzie, letargie, halucinatii – in stadiile avansate ale cirozei decompensate (encefalopatia hepatica)
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro