Alergie: cum scapi de rinita alergică

De Libertatea pentru femei pe

Strănuți de mai multe ori odată, îți curge nasul puternic, este înfundat sau te mănâncă? Ai putea suferi de rinită alergică. Seamănă foarte mult cu o răceală, dar cauzele și tratamentul sunt diferite.
Dr. Andreea Popescu, medic specialist ORL, te ajută să faci diferența între răceală și rinită alergică: „Pe când prima este o infecție virală, în care simptomele se instalează progresiv, în cazul rinitei alergice, acestea apar brusc, atunci când iei contact cu alergenul și se mențin pe toată durata expunerii. În primul caz, la manifestările amintite se adaugă febra, durerile în gât și cele musculare”.

Ține acarienii departe!

În caz că te știi alergică la praf (de fapt, la acarieni, organisme mici care se găsesc în praful din casă), există câteva metode ca să reduci alergenii din locuința ta. Este bine să speli așternuturile de pat o dată pe săptămână sau cel mult la două săptămâni la o temperatură de 55-60ºC. Acoperă pernele și saltelele cu huse speciale antialergice. Folosește un aspirator bun, cu filtru HEPA. Ar fi bine să înlocuiești mocheta cu linoleum sau parchet, pentru că în materialele textile se ascund mai ușor alergenii.
La fel, redu la maximum perdelele și draperiile și, dacă poți, înlocuiește canapelele și fotoliile din material textil cu unele din piele sau vinyl. Mută jucăriile de pluș din dormitor. Expune saltelele, preșurile și covoarele la lumina directă a soarelui pentru cel puțin trei ore, pentru că astfel acarienii sunt distruși. Dacă mucegaiul este problema, aerisește suficient pentru a nu crește umiditatea și folosește aparate pentru dezumidificare. Mucegaiul din baie sau de pe alte suprafețe contaminate poate fi îndepărtat cu o soluție cu amoniac.

Prevenire eficientă

Sunt foarte importante măsurile de prevenire a rinitei alergice la copii. Astfel, se recomandă alăptarea la sân cel puțin în primele șase luni de viață, evitarea expunerii la fumul de țigară sau la aer foarte poluat. Copiii crescuți la țară, care petrec mult timp în aer liber sunt mai puțin predispuși la alergii decât cei crescuți în mediul poluat de la oraș. Poluarea contribuie direct la agravarea simptomelor alergice în general atât la copii, cât și la adulți. „În momentul în care manifestările alergice au apărut deja, trebuie să eviți sau să reduci cât mai mult expunerea la agenții cauzatori”, te sfătuiește dr. Popescu.
„Pentru aceasta trebuie mai întâi să mergi la un control pentru a identifica substanțele la care ești alergică. Poți să constați și singură că instalarea simptomelor supărătoare este legată de ceva anume (cum ar fi că începi să strănuți după ce intri într-o casă în care este o pisică sau când te plimbi pe aleile unui parc în care copacii au înflorit, de exemplu), dar confirmarea alergiei se poate face printr-o serie de teste fie de sânge, fie (de obicei) cutanate”, specifică medicul.

TRATAMENT PERSONALIZAT

„În cazul în care suspectezi că ai rinită alergică, trebuie să mergi la medic. Tratamentul îți va fi recomandat de către un medic ORL, în colaborare cu un alergolog. Există un tratament medicamentos care ajută la controlul simptomelor, dar care trebuie revizuit periodic. Există și posibilitatea imunoterapiei – administrarea alergenilor în doze mici (sub formă de injecții sau sublingual). Rolul acestui tratament este de a mări toleranța organismului la aceste substanțe, de a-l reobișnui cu ele.”  (Dr. Andreea Popescu, medic specialist ORL)

Plimbările în aer liber, un chin

Dacă ai alergie la polen, luna florilor este un adevărat chin pentru tine. În acest caz, medicul recomandă să reîncepi tratamentul chiar înainte de debutul sezonului de polenizare, în cazul în care a fost oprit temporar. Există liste cu momentele în care înfloresc diverse plante și dacă știi cu exactitate la ce ești alergică, poți aplica tratamentul mai eficient. Mai este bine să eviți plimbările în aer liber, mai ales atunci când bate vântul. Dacă trebuie să ieși și simptomele sunt foarte puternice, ai putea purta ochelari pentru protejarea ochilor, dar și o mască specială pentru protejarea gurii și a nasului.
Spray-urile nazale cu apă de mare sunt foarte utile pentru îndepărtarea particulelor nocive din nas. După terminarea activității în aer liber sau înainte de culcare, este recomandat un duș pentru îndepărtarea alergenilor din păr și de pe piele, prevenind astfel contaminarea așternutului. Ar fi bine ca, dacă ai aer condiționat, în această perioadă să-l folosești exclusiv pentru aerisire, iar ferestrele să rămână închise.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro