Înaintarea în vârstă vine cu schimbări subtile ale organismului pentru orice femeie. Metabolismul este mai lent, libidoul este mai mic, există scăderi și în privința masei musculare, apare slăbirea oaselor, iar stresul ridicat crește riscul apariției depresiei. Alături de aceste aspecte, există și alte riscuri mai mari pentru femeile care au trecut de vârsta de 40 de ani. Tocmai din acest motiv, controalele medicale regulate, cu scop preventiv devin foarte importante de la un punct încolo.
6 cele mai importante probleme cu care te poți confrunta după 40 de ani
Problemele cardiovasculare
Cu un risc de deces de nouă ori mai mare spre deosebire de cancer, problemele cardiovasculare trebuie să devină o prioritate pentru femeile trecute de vârsta de 40 de ani. Kilogramele în plus, colesterolul scăpat de sub control, fumatul, diabetul și lipsa de activitate fizică regulată sunt câteva dintre marile motive pentru producerea acestor probleme.
Tendinita
Una dintre afecțiunile răspândite printre persoanele care au trecut de 40 de ani este tendinita la umar sau calcică. Aceasta apare atunci când se formează depozite de calciu în tendoanele umărului, iar țesutul devine inflamat, provocând apoi dureri. Pentru astfel de probleme, tratamentul poate fi ori chirurgical, ori conservator, explică doctorul ortoped Codorean, care recomandă fiecărei persoane o vizită la specialist atunci când sesizează apariția durerilor.
Înaintarea în vârstă vine de multe ori și cu apariția kilogramelor în plus, din cauza problemelor metabolice, a alimentației greșite sau a lipsei complete de activitate fizică. În cazul femeilor trecute de acest prag, premenopauza sau menopauza poate fi un factor declanșator pentru luarea în greutate.
Cancerul la sân și genital
Aceste două forme de cancer sunt extrem de periculoase pentru femei. În primul rând, cancerul de sân este principala cauză de deces printre femei, în timp ce unul dintre cele mai frecvente forme de cancer ale aparatului genital feminin este reprezentat de cancerul colului uterin, care de multe ori este declanșat înaintea intrării la menopauză. Acesta din urmă poate fi depistat cu ajutorul testului Babeș-Papanicolau.
Pragul de 40 de ani poate veni cu probleme ale sistemului nervos, printre femei. În cazuri grave, stresul și stările de anxietate pot conduce la depresie, insomnie, imposibilitatea de concentrare sau probleme cu memoria.
Osteoporoza
Menopauza, consumul de alcool, lipsa calciului din dieta, un stil de viața fără activitate fizică, menopauza prematură și chiar și fumatul reprezintă factori care pot duce la osteoporoză, o boală care poate deforma coloana vertebrală, crescând considerabil riscul de fracturi.
Prevenția este cea mai importantă cale pentru a putea depista astfel de probleme din timp, mai ales pentru femeile care au trecut de 40 de ani. Vizita la medicul ginecolog ar trebui făcută, în cel mai rău caz, măcar o dată pe an. Pentru a putea evita sau ține sub control problema diabetului, un test de glicemie este necesar, iar examenul de tiroidă e recomandat în această perioadă.
Calitatea vieții trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice femeie, mai ales dacă se apropie de anumite praguri de vârstă.