4 afecțiuni care te forțează la dietă toată viața. Află care sunt acestea și ce regim îți impun

.

În general, asociem dietele și schimbările de alimentație cu dorința de a pierde kilogramele în plus sau cu schimbări voluntare ale stilului de viață. Nu toți avem însă de ales cu privire la dieta pe care o urmăm. Prin urmare, e bine să fim informați cu privire la regimurile alimentare care trebuie urmate în cazul unor afecțiuni, în special dacă acestea nu sunt trecătoare. Iată 4 afecțiuni medicale care nu pot fi tratate complet și care impun reguli stricte de alimentație:

Diabetul

Peste 11% dintre români suferă de diabet și au nevoie de un regim special, care să le țină glicemia sub control. Un dietetician elaborează un plan alimentar special, în funcție de pacient. Există însă câteva reguli generale într-un regim pentru diabetici. E important să eviți alimentele procesate, alimentele care conțin grăsimi saturate, și alimentele care conțin multă sare. Alimentele cu carbohidrați trebuie consumate cu moderație și prudență, cum ar fi: pâinea integrală, cerealele integrale, anumite fructe și lactate.

Restricțiile sunt dificile, însă, spre deosebire de alte afecțiuni care necesită o dietă, în cazul diabetului alimentele sunt permise doar în anumite cantități. Astfel, alimentele consumate trebuie cântărite, în special la început, când diabeticul nu s-a obișnuit cu dimensiunea recomandată a porțiilor. În cazul nerespectării indicațiilor alimentare, consecințele negative apar cu repeziciune.

Boala celiacă

Boala celiacă este o afecțiune autoimună și o boală inflamatorie cronică, cunoscută și ca intoleranță la gluten, o proteină din grâu, orz și secară. Consumul de gluten inflamează intestinul subțire, ceea ce duce la un lanț negativ de consecințe în corp. Simptomele sunt variate și afectează aproximativ 1% din populație. În prezent, nu există un tratament, însă simptomele dispar prin eliminarea completă a glutenului din alimentație. În plus, acesta există și în anumite medicamente, produse cosmetice și suplimente nutriționale.

Dieta fără gluten include orice produs din următoarele grupe alimentare: fructe, legume, lactate, carne, pește, fructe de mare, nuci, fasole și leguminoase. În plus, se pot consuma următoarele alimente: orez, soia, cartofi, porumb, hrișcă, quinoa. Pe de altă parte, trebuie să eviți alimentele cu grâu: de la griș și pesmet, până la borș și germeni. La acestea se adaugă grâul, malțul, oțetul din malț, fulgii de ovăz și secară, dar și alimente procesate, cum ar fi: berea, pastele, sosurile, prăjiturile și multe altele.  

Guta

O formă de artrită cauzată de acumularea acidului uric în articulații, guta se manifestă prin episoade de durere intense la nivelul articulațiilor, însoțite de inflamație și umflături. Pentru a limita nivelul acidului uric, e nevoie de o dietă strictă, potrivit NCBI.

O listă întreagă de alimente trebuie excluse din dietă, alimente care conțin acid uric în concentrații mari și medii. Acestea includ toate tipurile de băuturi alcoolice, peștele, fructele de mare, carnea (în special bacon, curcan, vițel, organe, dar și vita, puiul, rața, porcul și șunca), sucurile din fructe și sucurile cu mult zahăr adăugat, mierea și alimentele care conțin drojdie. Se pot consuma toate tipurile de fructe, legume, leguminoase, nuci, lactate, ouă, cereale integrale.

Alergiile

Alergiile sunt afecțiuni ale sistemului imunitar, care reacționează la anumite substanțe, punând în pericol viața alergicului la contactul cu acestea. Printre simptome se pot număra schimbări la nivelul pielii (umflare, înroșire, mâncărimi), ochi înlăcrimați, tuse sau strănuturi, tulburări digestive. În plus, alergicii riscă umflarea buzelor, a limbii și a gâtului, dificultăți de respirație și, în cazuri severe, sufocarea. Cele mai comune alergii alimentare sunt la alune, diferite tipuri de nuci, crustacee, ouă, soia, lapte și făină.

Bineînțeles, alimentele care provoacă alergii trebuie eliminate din dietă. Prin urmare, strictețea acesteia depinde de numărul alimentelor la care persoana este alergică, dar și de severitatea alergiei. Există cazuri grave în care doar prezența din aer a prafului de alune poate declanșa o reacție alergică. În plus, există persoane care sunt alergice la câteva grupuri alimentare, ceea ce face foarte dificilă atât ocolirea completă a acestora, cât și asigurarea unei alimentații complete și sănătoase.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton