Află care sunt simptomele anorexiei sexuale

De Adina Radu pe
Sex

Anorexia nu este doar o boală în care persoana afectată refuză să se alimenteze, ci aceasta poate fi şi sexuală. Cei care suferă de anorexie sexuală se privează de intimitate şi relaţii sexuale.

Ce este anorexia sexuală?

Termenul nu este foarte cunoscut, însă problema este existentă şi atât femei, cât şi bărbaţi, au acest sindrom. Primul specialist care a definit anorexia sexuală a fost Patrick Carnes şi a descris-o ca pe o evitare compulsivă a actelor sexuale, a altor chestiuni legate de sex şi a intimităţii într-o relaţie.

Cum recunoşti un anorexic sexual?

Potrivit specialistului, există câteva manifestări tipice ale celor afectaţi de acest sindrom. Simptomele sunt: teama de contact sexual, frica de a trăi plăcerea, evitarea discuţiilor şi gesturilor cu conotaţie sexual, imaginea distorsionată asupra propriului corp, aversiune faţă de procesele fiziologice ale propriului organism, mentalitate rigidă şi critică privind sexualitatea proprie, temeri exagerate privind bolie cu transmitere sexuală, ruşinea şi autoculpabilizarea în urma experienţelor sexuale, evitarea intimităţii şi comportamentul autodistructiv pentru a evita sau limita relaţiile intime.

Cine este afectat?

Atât femeile cât şi bărbaţii pot suferi de anorexie sexuală. Ei pot fi victime ale abuzurilor sexuale sau ale unor respingeri şi, de cele mai multe ori, nici nu ştiu că suferă de acest sindrom. De asemenea, cei afectaţi ar putea avea anumite dependenţe, cum ar fi cele de droguri, de mâncare sau alte problem cauzate de anxietate.

Anorexicii sexuali pot avea relaţii?

Cei afectaţi de sindrom au ocazii în care ajung să facă sex – atunci când îşi pierd inhibiţiile în urma consumului de alcool sau droguri. În plus, anorexicii de acest tip pot avea relaţii sau chiar căsnicii, însă unele nesănătoase.
Foto:Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro