Prea obosită pentru sex? Soluţii!

De Stela Moisescu, pe

Ţi s-a întâmplat şi ţie să ajungi acasă frântă de oboseală, dar să te iei cu una şi alta, fără să realizezi cum de s-a făcut aşa târziu? Iarăşi vei dormi sub şase ore şi nici măcar…
… nu ai făcut ceva interesant până să te culci… de sex nici nu se pune problema.

Dacă aşa arată viaţa ta sexuală în ultima perioadă e timpul să conştientizezi cât de important este somnul pentru un sex satisfăcător. Mai mult, află şi ce trucuri poţi folosi pentru a alunga oboseala din patul vostru atunci când programul încărcat nu îţi permite mai multe ore de somn.

Cum afectează lipsa somnului viaţa sexuală

Sintagma „prea obosită pentru sex” ascunde o mulţime de reacţii hormonale, psihologice şi fizice în organismul tău. Pe scurt, oboseala te face, pe mai multe căi, să îţi pierzi interesul pentru sex.

Dacă nu prinzi suficiente ore de somn nu poţi jongla cu problemele cotidiene fără să te stresezi. Iar stresul este principalul factor de scădere a libidoului.

Când te stresezi eliberezi hormonul cortizol, care provoacă o scădere a testosteronului din organism. În mod normal o femeie elibererează mai puţin testosteron decât un bărbat, de aceea tu îţi pierzi mai uşor interesul pentru sex decât iubitul tău atunci când sunteţi la fel de stresaţi.

În plus, în plan psihologic bărbaţii tind să folosească sexul ca o metodă de reducere a stresului, în timp ce femeile consideră stresul o piedică în atingerea satisfacţiei sexuale. Cele două gândiri divergente te fac pe tine să fii adesea cea cu un libido mai mic.

Din păcate, noi femeile avem de trecut mai multe capcane întinse de lipsa unui somn odihnitor. La nivel hormonal, oboseala provoacă un dezechilibru al hormonilor sexuali, testosteron şi estrogen. Acest dezechilibru ne dă şi el de furcă pentru că ne scade libidoul simţitor.

Iarăşi, este important să afli că pofta de sex este influenţată nu doar de factori fizici sau hormonali, ci şi emoţionali. Oboseala te face mai susceptibilă unei depresii, afecţiune care scade libidoul.

În general, femeile orientate pe carieră, care depun un efort ridicat, şi fizic şi psihic, riscă să raporteze pierderea interesului pentru sex, lăsând oboseala să învingă viaţa sexuală de cuplu.

Aşadar, ce e de făcut? Specialiştii îţi pun la dispoziţie trucuri care nu dau voie oboselii să îţi scadă libidoul.

În primul rând, pentru a face somnul mai odihnitor experţii te sfătuiesc să foloseşti toate armele posibile: dopuri în urechi, mască pentru ochi, o saltea comodă… orice te poate ajuta să ridici calitatea puţinelor ore pe care le dormi.

„Se face prea mult tam-tam pe sexul spontan”, consideră doctorul Hilda Hutcherson. Planifică o partidă de sex chiar în seara aceasta şi gândeşte-te de pe-acum la cum vrei să se desfăşoare ea. Aşa îţi trezeşti instinctele şi modelezi  psihicul într-unul mai sexy. S-ar putea să ajungi acasă cu alte gânduri, decât acela de a te arunca pe canapea.

Că tot veni vorba de ea, e cazul să schimbi rutina fiecărei seri. În loc să vă cuibăriţi pe canapea la un film, mai bine faceţi o baie relaxantă împreună. Modificaţi acele obiceiuri care vă transformă într-un cuplu platonic cu gesturi erotice.

„Gesturile erotice făcute în momente spontane sunt precum depozitele bancare”, apreciază doctorul Lana Holstein. Astfel îi faci iubitului o promisiune sexuală şi îi garantezi că încă îl găseşti seducător, în ciuda problemelor de zi cu zi.

În timp ce staţi în cadă roagă-l pe iubitul tău să te exfolieze, iar mai apoi să folosească o cremă de duş cu care să mângâie uşor pe tot trupul. Evident, întoarce-i favoarea. Astfel de atingeri alternate, dure şi relaxante vă trezesc simţurile după o zi lungă de stat la birou.

Nu ar strica să achiziţionezi un roman erotic. Studiile arată că 85% dintre femeile care citesc o carte cu conţinut erotic se excită în timpul lecturii. Aşa că merită să testezi şi tu eficienţa ei, în loc să vizionezi serialul preferat înainte de culcare.

Nu în ultimul rând, schimbă perspectiva asupra lucrurilor. La sfârşitul unei zile istovitoare sexul ar trebui să fie o răsplată, nu încă o sarcină. Încearcă să iniţiezi sexul chiar dacă te simţi obosită, căci sexologii susţin sus şi tare că pofta vine mâncând şi când vine vorba de sex. Cine îi contrazice?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!