Sănătate sexuală: Problemele lui vă distrug relaţia

De Libertatea pentru femei, pe

El suferă în tăcere. Tu îl suspectezi de toate nefăcutele, când, de fapt, e vorba de ceva mult mai grav. Unde sunt nopțile fierbinți de altădată?
Ideea acestui articol mi-a venit în urma unor scrisori. Una suna așa: „Suntem tineri, ne iubim, dar ceva nu e în regulă cu viața sexuală. Am încercat să abordez acest subiect cu soțul meu, dar el a devenit iritat. La început, am crezut că mă înșela, apoi mi-am dat seama că suferă în tăcere. De rușine, nu vorbește cu nimeni, nu vrea să meargă la medic. Iar asta ar putea avea consecințe grave asupra sănătății lui. Îl iubesc, dar nu știu cum să fac să-i fie bine.” O altă cititoare descrie situația cu totul altfel: „Cred că are pe altcineva. De la o vreme, mă evită în dormitor, deși fac totul să-i fiu încă pe plac. Preferă să petreacă mai mult timp cu doi prieteni, iar cu mine abia schimbă două vorbe. E din ce în ce mai morocănos, merge des la toaletă, doarme agitat… Ce să fac?” Ei bine, și în cuplurile închegate sunt bruiaje pe linie de comunicare, când „bărbăția” nu e la cote maxime. Nu te grăbi să-l suspectezi de infidelitate, înainte de a te asigura că nu e bolnav! Bolile care influen-țează performanța sexuală sunt grave.

►Când „aspirina săracului” expiră…

O viață sexuală împlinită e un panaceu universal. E dovedit. Numai că, pe parcursul vieții în doi, apetitul sexual mai scade, potența și performanța au de suferit. Iar asta nu are legătură cu vârsta. Problemele sexuale pot avea diverse cauze de natură medicală. Tulburările de erecție sunt des întâlnite. Îngrijorător e faptul că, în ultimii ani, bolile de prostată afectează bărbați tot mai tineri, care ajung la medic doar când simptomele îi deranjează excesiv. Or, ne-tratate, formaţiunile crescute în prostată se pot transforma în tumori, pot cauza disfuncții sexuale, infecții ale vezicii urinare sau pot chiar afecta funcția renală.
Conform Ligii Române de Cancer, în România apar anual cam 200 de cazuri noi de cancer la prostată.

► DE CE NU MAI VREA?

Diabetul, afecțiunile cardiace, problemele de circulație a sângelui, nivelul crescut al colesterolului, dereglările hormonale, andropauza, bolile cronice ale ficatului și rinichilor, hernia de disc sunt numai câteva dintre posibilele cauze ale disfuncțiilor sexuale. Unele medicamente folosite în tratamente de lungă durată au ca efect secundar scăderea apetitului sexual. Consumatorii de alcool au și ei de suferit, la fel ca fumătorii și cei care iau droguri. Și psihicul are un cuvânt greu de spus în astfel de situații, banalele discuții contradictorii repetate din viața de cuplu putând avea urmări neplăcute de natură sexuală. Stresul, depresia, problemele cotidiene contribuie, la rândul lor. Potrivit Asociației Române de Urologie, 80% dintre disfuncțiile erectile sunt determinate de afecțiuni medicale, iar 20%, de cauze psihologice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro