Relaţii: Ai aflat că te înşală! Ce faci!

De Libertatea pentru femei pe

Unul dintre cele mai rele lucruri într-o căsnicie este să afli că eşti înşelată. Stai atunci și te întrebi: „Unde am greșit?”, „Ce să fac mai departe?”, „Să divorțez?”. Răspunsurile nu sunt ușor de găsit, mai ales dacă aveți și copii.
Clara a aflat chiar de la soțul ei că este înșelată. Primul ei impuls a fost să-i spună că divorțează, dar el nu își dorea asta. Femeia nu înțelegea cum cel care spune că o iubește și nu vrea să o piardă a putut să riște totul pentru o aventură.

► O poveste ca oricare

A început un lung proces, în care cei doi au cerut sfatul psihologului și apoi al duhovnicului. Trei luni au stat separați, dar coaserea firelor rupte din relația lor a mai durat câțiva ani. Clara spune că nici acum nu mai este sigură pe căsnicia ei cum era înainte, dar se bucură de fiecare zi fără să își facă griji sau să se teamă pentru viitor. În timpul procesului de împăcare, el și-a dat seama de mecanismele psihologice care l-au făcut să se îndepărteze de soție și să prefere o altă femeie. Pe de altă parte, a început să se apropie de religia pe care soția sa o practica, el declarându-se, mai demult, ateu. Și Clara și-a dat seama că felul ei de a fi, plin de ea și așteptând ca toți ceilalți să îi urmeze ordinele, putea dăuna relației cu soțul ei. Cu timpul, a început să se schimbe și să-și exprime într-un mod mai calm sentimentele sau supărările care apăreau.

► Pași spre împăcare

Dacă vrei să îți păstrezi relația, ai nevoie de foarte mult curaj și hotărâre. Așa cum arată și povestea Clarei, drumul spre reconciliere este lung și anevoios. Dar, dacă amândoi vreți asta, este un drum ce merită parcurs. O idee pentru primele momente în care suspectezi că ar fi ceva în neregulă este să încerci să redevii cea din vremurile bune, atunci când el s-a îndrăgostit de tine. Chiar dacă fizic este mai greu sau chiar imposibil, încearcă măcar să fii aceeași persoană veselă, inventivă și plăcută ca la început. Totodată, încarcă programul vostru comun cu activități plăcute, care să implice prietenii și familia, dar care să îl țină departe de presupusa amantă. Mai poți să îi trezești foarte ușor gelozia, spunând că un coleg de serviciu nu-ți mai dă pace, dar tu, ca femeie căsătorită, îi respingi orice avans. Ca dovadă, ai putea veni, din când în când, cu flori acasă. Nu trebuie să știe el că le-ai cumpărat chiar tu.

►ÎMPĂCARE, DE DRAGUL COPIILOR

Fiecare persoană în parte decide dacă acceptă sau nu triunghiul conjugal. În calitate de psihoterapeut, pot spune că am văzut situații în care soțiile au acceptat infidelitățile soţului și au mers mai departe. Oricum ar fi, se produce o separare emoțională, chiar dacă nu una fizică (sau nu încă). Femeia care descoperă că soțul a încălcat jurământul făcut la căsătorie se simte trădată și furioasă. Deopotrivă cu aceste sentimente, ea are tendința să își piardă și încrederea în propria persoană și, mai ales, să fie măcinată de gânduri de genul: „Cum de nu mi-am dat seama mai demult?”, „Oare cu ce am greşit?”. E greu și doare foarte tare, chiar dacă relațiile dintre cei doi nu erau foarte bune nici înainte. Dacă soția trădată acceptă să rămână în căsnicie, trebuie să își asume separarea emoțională și să instituie un set de reguli de conviețuire privind bunăstarea copiilor, astfel încât să nu fie privați nici de afecțiune, dar să simtă că există încă autoritate parentală. De multe ori, în astfel de situații copiii sunt fie neglijați, fie cocoloșiți. Soția trădată ar trebui să aibă discuții clare și ferme cu soțul infidel, în afara casei (fără să fie martori copiii) și ar trebui să scrie concluziile la care au ajuns, ca să se asigure că soțul își va respecta de data asta cuvântul dat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro