Îl ierţi sau nu dacă te-a înşelat?

De Stela Moisescu, pe Ultimul update Miercuri, 21 august 2019, 12:30

Rareori poţi alege hotărât între da sau nu. Infidelitatea partenerului scutură relaţia din temelie, asemeni unui cutremur. La final, încrederea este dărâmată…
… iar viitorul relaţiei devine incert. Psihologii susţin că iertarea unui astfel de act este cu două tăişuri. Marea dilemă este ce se va întâmpla cu relaţia voastră dacă îl ierţi: vei reuşi să-ţi recapeţi încrederea în el şi să fie cum era odată? Dar dacă îi acorzi o nouă şansă, iar el îţi frânge iarăşi inima?

Psihologii afirmă că trebuie să-ţi iei toate măsurile de protecţie emoţională înainte de a încerca să ierţi infidelitatea partenerului. Nu este recomandat să treci cu vederea orice tip de aventură.

Aşadar, poţi ierta infidelitatea iubitului, iar relaţia are mai mari şanse să supravieţuiască în următoarele cazuri:

1. Ţi-a mărturisit chiar el infidelitatea

Alina l-a iertat pe iubitul ei care a înşelat-o chiar la începutul relaţiei. Totuşi, cei doi au trecut peste incident şi sunt de mai bine de patru ani împreună.

„Singur a venit şi mi-a spus că a călcat greşit. M-a înşelat cu fosta lui iubită, dar l-am iertat pentru că mi-a mărturisit imediat şi pentru că eram la începutul relaţiei, iar el era confuz. Acum nu l-aş mai ierta cu atâta uşurinţă”, spune Alina.

Cu alte cuvinte, greşeala recunoscută este pe jumătate iertată, dar ulciorul nu merge la apă de două ori.

Continuând cu seria proverbelor, pentru Mihaela şi Sorina hoţul neprins e negustor cinstit. Ele preferă să nu ştie nimic despre infidelitatea partenerului.

„Dacă l-am prins că m-a înşelat, înseamnă că nu s-a străduit să ţină totul ascuns, aşa că nu iert”, precizează Sorina. Mihaela consideră că relaţia funcţionează atât timp cât bărbatul ştie să ascundă aventurile şi nu se schimbă faţă de iubita sa.

2. Infidelitatea nu-i stă în caracter

Skye Thomas, terapeut în relaţii de cuplu te sfătuieşte să acorzi o mare atenţie caracterului iubitului tău, înainte de a-i ierta infidelitatea.

Te-a mai înşelat pe tine sau pe fostele sale iubite? Este egocentrist şi nu-şi refuză nicio plăcere? Sau este prea slab ca să reziste unei tentaţii? Cam aşa îl descrie Iuliana pe fostul ei iubit.

„Am făcut prostia să-l iert când am aflat chiar de la mama lui că m-a înşelat. Nu mi-a spus direct, dar mi-a dat de înţeles. Când l-am confruntat, a mărturisit totul, dar m-a implorat să-l iert. Ştiam în sinea mea că este genul de bărbat infidel şi nu-l voi lecui eu. Într-adevăr, m-a înşelat şi a doua oară. Aşa că, da, este important caracterul bărbatului. De acum mă feresc de băieţii răi”, afirmă Iuliana.

Peste un „caracter nepotrivit” a dat şi Bogdan. După ce a iertat-o pe iubita sa, cei doi au început să se enerveze şi să se certe din orice. Bogdan a conchis că încercarea de a o ierta este o pierdere de timp şi energie, iar scuzele ei nu fuseseră decât vorbe în vânt.

3. A avut motive „întemeiate” să te înşele

Sigur, nu există motive care să justifice în totalitate lipsa de control a partenerului, dar există conjuncturi speciale de care e indicat să ţii cont, în viziunea terapeutului.

Motivaţia este mai importantă decât infidelitatea în sine, spune Thomas. Şansele ca relaţia să supravieţuiască sunt infinit mai mari dacă ştii de ce te-a înşelat, iar motivul ţine de persoana ta.

În cazul în care nu i-ar oferi iubitei sale în pat ceea ce îşi doreşte, Alex ar ierta-o fără ezitări dacă ea l-ar înşela.

Multe aventuri pornesc însă din simpla distanţare emoţională a partenerului. „Suntem fiinţe înfometate după iubire. Dacă celălalt nu ne mai oferă afecţiune, vom căuta în altă parte acea căldură sufletească de care avem nevoie”, susţine terapeutul.

4. Te lasă să fii furioasă şi continuă să-ţi ceară iertare

Faptul că insistă să-l ierţi, chiar dacă tu eşti furioasă şi te porţi ca atare, arată că este umil şi înţelege că a greşit, iar greşeala te-a marcat puternic. Faptul că nu-ţi îngrădeşte suferinţa, că nu minimalizează ce a făcut şi rămâne lângă tine, te ajută să te vindeci şi să reconstruieşti încrederea în el, consideră Thomson.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!