Ce drepturi au copiii cu părinţi despărţiţi?

.

Căsniciile care se destramă nu mai sunt de mirare. Din păcate, în urma lor rămân copii care trebuie să se împartă între mamă şi tată, dar care au drepturi legale de care trebuie să ţineţi cont.
Dacă ai răsuflat cu uşurare după ce ai pus mâna pe decizia judecătorească menită să-ţi încredinţeze doar ţie copilul în urma divorţului, ar fi cazul să te mai gândeşti. Căci, fără vreo intenţie de a-ţi tulbura liniştea, trebuie să afli că micuţii au şi ei drepturile lor, pe care nu ai voie să le încalci. Informează-te ca să nu ai parte de surprize neplăcute!
Relaţiile personale nu pot fi împiedicate!
Potrivit Convenţiei de la Strasbourg, cunoscutul termen „vizită”, utilizat atunci când vine vorba despre întâlnirile copilului cu celălalt părinte decât cel în grija căruia se află, nu mai este valabil, acesta fiind înlocuit cu expresia „relaţii personale”. Copilul şi părinţii săi au dreptul de a obţine şi de a întreţine relaţii personale constante, ce nu pot fi restrânse sau interzise decât în interesul copilului. Minorii au nevoie să menţină contactele directe cu ambii părinţi, precum şi cu alte persoane apropiate: bunici, fraţi, rude. Copilul are dreptul să primească orice informaţie, să fie consultat şi să-şi exprime opinia. Atunci când, la sfârşitul unei perioade de relaţii personale în afara graniţelor, înapoierea copilului nu s-a efectuat, autorităţile trebuie să asigure, la cerere, întoarcerea imediată a acestuia. Atenţie! Nimeni nu poate împiedica relaţiile personale ale copilului cu persoanele alături de care s-a bucurat de o viaţă de familie fericită, decât atunci când instanţa decide că există motive temeinice care pun în pericol buna dezvoltare fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului.
Unde-i lege, nu-i tocmeală!
Legea 272 din 2004 prevede că părinţii care nu locuiesc cu micuţii au dreptul să solicite şi să primească informaţii referitoare la sănătatea, situaţia şcolară şi chiar la imaginea recentă a copiilor lor, indiferent de ţara în care se află. Atunci când relaţiile personale trebuie să aibă loc în străinătate, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe trebuie să faciliteze vizita copilului. Niciunul dintre părinţi nu are voie să aplice pedepse fizice sau să priveze copilul de drepturile care i se cuvin. Conform legii, un părinte poate lipsi pe celălalt de drepturile părinteşti doar dacă acela se eschivează de la obligaţiile care îi revin, suferă de alcoolism sau alte dependenţe cronice grave, are un comportament violent faţă de copil.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton