Cum trebuie să ne igienizăm când ne întoarcem acasă

De Unica.ro pe
Oamenii au fost sfătuiți să poarte măști pentru a evita expunerea la noul coronavirus. Însă se pare că această mască nu te poate proteja per total. Aerosolii, posibil contaminați, se pot depune pe toate zonele expuse, inclusiv pe față sau pe păr. De aceea, toate aceste zone trebuie igienizate atunci când ajungi acasă.

„Dacă cineva a strănutat și există în aerosoli particule virale, în momentul în care aceste particule virale ajung și se depun pe suprafețe, după un timp vor fi inactivate”, a declarat dr Carmen Chifiriuc pentru Știrile ProTV.

De aceea este bine ca masca folosisă să fie pusă într-o pungă și lăsată acolo timp de patru zile.

Citește și: Ministrul Sănătății anunță testarea în masă, la nivel național, pentru Covid-19. Când se va întâmpla

În momentul în care o persoană tușește, dar și atunci cân respiră, elimină un nor biologic format din aer cald și umed în care plutesc picături de diverse dimensiuni. Aceste picături pot conține coronavirus. Prin evaporare, picăturile sunt reduse la aerosoli, particule extrem de mici, uscate ce rămân în aer perioade lungi de timp.

„Nu suntem atât de obișnuiți să ne spălăm fața și trebuie să avem grijă, când intrăm în casă, să ne spălăm toate tegumentele care au fost expuse, dacă am fost într-o zonă de contact cu aște persoane. Trebuie să ne spălăm toate tegumentele expuse”, a explicat prof. Dr. Sorin Țiplica, șeful secției de dermatologie de la Spitalul Colentina.

Citește și: Anticorpii de lamă ar putea să ne ajute în lupta împotriva coronavirusului

Fața trebuie spălată cu apă și săpun, timp de 20 de secunde. De asemenea trebuie igienizat interiorul urechilor, precum și pielea din spatele acestora.

Nu doar fața are nevoie de igienizare, ci și părul. Părul se spală cu gel de duș sau șampon puțin agresiv, destinat utilizării zilnice.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro