Problemele și dilemele cu care se confruntă mamele care se întorc din concediul de maternitate

De Unica.ro, pe

Primele săptămâni la serviciu după terminarea concediului de maternitate pot reprezenta o perioadă dificilă de adaptare a noilor mămici, care își fac numeroase griji și își pun multe întrebări.

Reîntoarcerea la serviciu după concediul de creștere a copilului nu ar trebui însă să fie atât de stresantă, mai ales în condițiile în care tot mai multe companii fac eforturi pentru a le înlesni noilor mame perioada de adaptare și a le ajuta să se reintegreze în colectivul de lucru. Iată ce trebuie să știi despre revenirea din concediul de maternitate:

Angajatorul este obligat să îți păstreze funcția

În cazul femeilor care se aflau pe un post de conducere înainte de a intra în concediul de maternitate, angajatorul este obligat să le asigure aceeași funcție și la reîntoarcerea la locul de muncă. Altfel spus, din punct de vedere legal, nu poți fi „pedepsită” pentru că ai plecat în concediul de maternitate. Aceasta este una dintre principalele preocupări ale noilor mame, care sunt îngrijorate că angajatorul ar fi găsit deja un alt candidat pentru funcția pe care ele o ocupau înainte. Din fericire, cele mai multe companii respectă această lege și nu vei avea probleme în acest sens. Totuși, dacă se întâmplă să întâlnești vreun obstacol, legea este de partea ta, așa că nu ezita să îți ceri drepturile.

Te poți bucura în continuare de timp liber

O altă problemă de care se lovesc multe mame este aceea că nu mai au la dispoziție suficient timp liber, odată ce se întorc la locul de muncă. Între a avea grijă de cel mic și a se achita de responsabilitățile de la serviciu nu le mai rămâne deloc timp pentru ele. Însă aceste momente de detensionare sunt esențiale pentru orice mamă care vrea să își crească copilul într-o atmosferă relaxată și iubitoare.

De altfel, și companiile au început să se preocupe tot mai mult de modalitatea în care angajații lor reușesc să se relaxeze după orele petrecute la birou. În parcul de birouri West Gate, din Capitală, omul de afaceri Liviu Tudor a demarat deja o investiție de amploare – construcția unei piscine exterioare cu pistă de alergare și roller-blading. Astfel de proiecte sunt menite să îi ajute pe angajații companiilor din aceste spații de birouri să aibă un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională, să se relaxeze, să facă mișcare și să le înlesnească tot mai mult responsabilitățile din afara jobului.

Problema separării de copil

Anxietatea de separare, așa cum este ea denumită în termeni medicali, este un fenomen experimentat de foarte multe mame care se întorc la serviciu, în special de cele care revin la job înaintea terminării concediului de creștere a copilului. Pentru ameliorarea acestor stări, este foarte important să ai pus la punct un plan bine închegat: să știi în orice moment cine poate avea grijă de cel mic și să ai soluții pregătite pentru cazul în care partenerul tău sau părinții tăi nu pot sta cu bebelușul. Acesta este momentul în care mulți părinți angajează o bonă sau se află în căutarea unei creșe la care să îl poată lăsa pe cel mic cât timp ei se află la serviciu.

Sprijinul celor apropiați este, poate, cel mai important în această perioadă, când poate apărea sentimentul de vină al mamei, care crede că lucrează prea mult și petrece prea puțin timp cu bebelușul, sau se simte copleșită. Toate aceste sentimente dispar însă odată cu intrarea într-o rutină zilnică, în care vei observa că poți face față acestui nou stil de viață și că lucrurile nu sunt atât de imposibile cum îți păreau la început.

Teama de a fi concediată

Chiar dacă legea este de partea lor, multe mame revenite la serviciu din concediul de maternitate se tem că angajatorul va dori să scape de ele cât mai repede cu putință. Aceste temeri nu dispar în totalitate nici atunci când angajata primește asigurări că locul ei în companie este bine cimentat și că nu există niciun factor care să îi amenințe slujba. Psihologii explică acest fenomen prin prisma perioadei de adaptare la revenirea la job, perioadă care poate dura între una și trei luni. În acest timp, angajata poate avea senzația că nu se mai pricepe la fel de bine la lucrurile pe care înainte le făcea cu ușurință, că nu mai este la fel de creativă sau rapidă. Pe măsură ce apare însă adaptarea la noile condiții de lucru și acomodarea cu echipa în care te afli, toate aceste temeri vor dispărea, iar tu îți vei recăpăta încrederea în tine.  

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Zivica Kerkez

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!