Ghid de supravieţuire la şedinţă

De Luisa Neag, pe

Daca n-ai participat pana acum la o sedinta si nu stii cum sa te descurci, citeste cartea lui Michael Flocker, „Ghid de supravietuire la birou”, aparuta la editura Humanitas. Te va elucida!

In urma cu aproape cinci ani, cand m-am angajat, am nimerit intr-o sedinta de sumar. Pentru mine, domeniul era nou si fascinant, asa ca priveam totul ca un spectator care primise, printr-o gratie speciala, permisiunea de a participa. Ma jucam de-a redactorul la o revista glossy – si a fost delicios! Si mai apoi, dupa ce mi-am dat seama ca nu e deloc o joaca, tot mi-a placut. Dar trebuie sa recunosc ca, dupa ce punem la cale o revista intreaga, suntem epuizate. Oricare ar fi domeniul in care lucrezi, de sedinte nu poti sa scapi. Cum sa faci ca totul sa fie mai frumos pentru toata lumea – si daca ai de vorbit, si daca ai de ascultat – citesti acum.

Cand vorbesti…
…Relaxeaza-te! La urma urmei, cei care te asculta sunt colegii tai din fiecare zi, nu e cazul sa devii tensionata. Creezi o reactie confuza in ceilalti, care nu stiu daca sa rada sau sa se sperie.
…Vorbeste scurt si la obiect. Doar nu vrei sa-i vezi cascand sau facand avioane, nu-i asa?
…Glumeste. Nu e nevoie sa dai exemple din viata ta personala, nici sa-i arati pe ei cu degetul. Dar bancul potrivit la momentul potrivit va destinde atmosfera si va face loc unor idei originale.
…Invita-i pe ceilalti sa-ti sustina parerile. O intrebare bine tintita ii va face pe colegii tai sa-si dea seama ca sunt de partea ta.
…Nu fii cea mai desteapta. Chiar daca stii sigur cum stau lucrurile, spune-o cu gals domol, sa nu aiba impresia ca ii domini, nimanui nu-i place asta.
…Vorbeste fara ticuri. Cand repeti fara rost unele fraze, scade respectul auditoriului.

Cand asculti…
…Fii la timp in sala de sedinte. Asta face sa fii perceputa ca o persoana de incredere.
…Pune-ti telefonul pe silent. E inutil sa-ti mai spunem cat de neplacut este sa fii tocmai tu cea care il intrerupe pe sef.
…Asteapta sa termine fraza cel care vorbeste, inainte de a interveni, chiar daca discursul lui e rasuflat. Oricine poate sa aiba trac in momentul cand incepe sa vorbeasca si toti ochii sunt atintiti asupra lui.

Cand te plictisesti…
…Ia notite. Scrie-ti opinia in agenda, si gestul tau o sa fie luat drept o dovada de interes!
…Studiaza ce spune limbajul trupului fiecarui participant si noteaza concluziile in mod constiincios. Vei sti sigur cine se plictiseste si cine participa.
…Fa un clasament al celor mai frumoase maini, celui mai ingrijit par, celui mai corect machiaj…

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!