Cum spui „NU” şefului

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 25 martie 2019, 15:30

Atunci când simţi că şeful tău te încarcă cu prea multe sarcini cărora nu le poţi face faţă, nu accepta doar de dragul imaginii tale. Spune „nu” atunci când e prea mult!

Există riscul să accepţi prea multe sarcini cărora ulterior să nu le faci faţă şi să fii privită ca ineficientă sau incompetentă de şeful tău. Dacă nu ai timp sau nu intră în atribuţiile tale să faci acele lucruri, comunică-i asta şefului tău. Mulţi angajaţi acceptă de cele mai mult ori în situaţiile de acest gen, de teama de a nu fi concediaţi.

În momentul în care siguranţa locului de muncă este şubredă, majoritatea oamenilor preferă să facă o serie de compromisuri, fără a conştientiza pericolul din umbră, respectiv faptul că un compromis acceptat, atrage după sine cel puţin încă unul.

Ca să eviţi cât mai elegant un astfel de moment trebuie să negociezi cu şeful tău şi să pui accent pe calitatea produsului finit. Dacă vei lucra la mai multe proiecte în paralel, greşelile nu vor întârzia să apară. În definitiv managerii sunt conştienţi că angajaţii au suficiente sarcini, pe care trebuie să le prioritizeze şi uneori sunt puşi în situaţia de a refuza sau de a amâna îndeplinirea unei noi sarcini.

Ar fi chiar suspect să fii 100% disponibilită de ori de câte ori ţi se cere o sarcină suplimentară. Fişa postului tău este suficient de încărcată şi sarcinile deja trecute în aceasta trebuie îndeplinite ireproşabil, iar dacă tu vei accepta din partea şefului multe alte sarcini suplimentare, s-ar putea ca acesta să îşi formeze părerea că nu-ţi îndeplineşti cu sârguinţă principalele atribuţii.

Spune „NU”, dar cu grijă!

Atunci când nu poţi face un lucru în plus pe care ţi l-a dat şeful, refuză-l, însă nu o face prea des. Dacă solicitarea unui ajutor vine într-un moment de maximă urgenţă, trebuie tratată corespunzător. Dacă nu poţi oferi ajutorul, ideal ar fi să argumentezi foarte bine de ce.

Înainte de toate, întreabă-te de ce te-a ales pe tine şeful să îndeplineşti acea sarcină şi care este motivul pentru care ai vrea să refuzi: nu-i înţelegi scopul, este în afara ariei tale de responsabilitate, eşti supra-încărcată, simţi că îţi depăşeşte abilităţile sau poate pur şi simplu n-ai chef.

Fii cumpătată!

Atunci când vrei să refuzi o sarcină din impuls, stai câteva clipe ca să gândeşti la rece. Dacă tot vrei s-o faci pregăteşte-ţi nişte argumente solide cum ar fi lista de atribuţii agreate, limitele responsabilităţii tale, puterea de decizie sau pregătirea profesională. În acest context, prezintă argumentele astfel încât acestea să demonstreze, printre altele, că poziţia ta este în beneficiul obiectivelor companiei în care lucrezi, încearcă să te faci indispensabilă.

În orice caz, orice ai spune, fii diplomată şi controlează-ţi emoţiile, trage aer în piept şi abordează problema raţional şi cu calm. Evită abordări de genul „nu vreau”, „nu-i corect, n-ai dreptul”. Încearcă varianta schimbului constructiv de idei, mai degrabă decât pe cea a confruntării de păreri.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!