5 moduri verificate prin care poți face o investiție care să îți aducă un viitor mai sigur

De Unica.ro pe

Dacă te gândești la cum ai putea câștiga bani cu riscuri minime, cele mai bune soluții sunt cele de perspectivă. Îți dăm cinci ponturi financiare pentru satisfacție pe termen lung.

Lumea se schimbă mai rapid ca niciodată, iar peisajul social și economic, atât de familiar astăzi, mâine te-ar putea surprinde. Cu siguranță, peste 10-15 ani, jobul tău va arăta complet diferit, pe măsură ce industriile dispar sau se reinventează. Pentru ca viitorul să nu te ia cu totul pe nepregătite, te-ai putea pune la adăpost printr-o investiție inteligentă.

Tu știi deja că banii nu se mai țin la saltea ca pe vremea bunicii, iar un simplu depozit bancar nu este suficient. Astăzi, nu mai putem vorbi doar despre păstrarea banilor, ci de înmulțirea lor sigură, fără promisiuni spectaculoase sau scheme piramidale. În funcție de cât ești dispusă să investești, iată cum ți-ai pune banii la treabă, ca să facă alți bani:

1. Studiază varianta unui fond de investiții

Potrivit unui studiu Eurostat, din 2016 europenii economisesc mai mult decât o făceau până atunci. Fondurile de investiții sunt încă puțin cunoscute de majoritatea celor care folosesc deja serviciile băncilor și care și-au deschis de multă vreme un depozit.

Cei care iau în calcul, totuși, plasarea economiilor într-un asemenea fond, manifestă o reticență gândindu-se că sumele economisite pentru o așa investiție sunt insuficiente. Înainte de renunța la această posibilitate, este recomandat să vă interesați care sunt condițiile. De exemplu, plasamentul minim într-unul dintre fondurile de investiții românești este de 100 de lei.  

2.  Cercetează piața imobiliară

Piața imobiliară este un organism viu și capricios, ale cărui schimbări de temperament le-ai putea folosi în avantajul tău. În ciuda faptului că anul a început în forță, atât pentru constructori, cât și pentru cumpărători, dezvoltatorii anunță o scădere de ritm. În perspectiva scumpirii creditelor, deci implicit a locuințelor, achiziția unuia dintre apartamentele noi de două camere poate fi o investiție inspirată pe termen lung.

Deși un studio ar putea părea o alegere bună, suplimentarea investiției prin achiziționarea unui apartament compus din 2 camere aduce o serie de avantaje care justifică pe deplin diferența de preț, unul din ele fiind acela că răspunde nevoilor unei familii în creștere. Beneficiile unei locuințe noi și moderne, pe măsura stilului tău actual de viață sunt astfel completate de șansa ca valoarea imobilului să crească anual.

3. Ia în calcul o investiție în aur

Oare ce este mai căutat decât aurul? Și totuși, uneori nu privim metalul prețios ca pe o cale de a ne securiza viitorul, ci doar ca pe o materie primă pentru bijuterii. Considerat de mulți investitori un adevărat refugiu, aurul a avut perioade în care și-a majorat valoarea cu peste 200%.

Cea mai eficientă cale de a investi în aur nu este, însă, păstrarea acestuia în caseta de valori a băncii, care este liberă să perceapă comisioane pentru acest serviciu. În schimb, cumpărând certificate index, care au ca suport activ aurul și sunt listate la Bursa de Valori București, poți avea câștiguri din investiția în aur.

4. Transformă arta în sursă de bani

Cu siguranță îți plac tablourile sau sculpturile, dar, din nou, nu ai luat în calcul până acum posibilitatea ca acestea să-ți aducă un venit concret. Cu șase case de licitație și peste 120 de magazine specializate, România este o piață care merită luată în serios la acest capitol.

Dintre toate formele de artă, pictura este de departe vedeta caselor de licitații. Numai la una dintre ele s-au înregistrat în 2017 adjudecări ale operelor de artă plastică în valoare de de 4,14 milioane de euro. Poți să-ți încerci norocul și cu artă decorativă, dar și cu artefacte istorice.

5. Află avantajele titlurilor de stat

Dintre toate modalitățile de a investi o sumă de bani pe termen lung, aceasta este cea mai cunoscută de marele public. Garantate integral de stat, ele au o valoare minimă de 1000 de lei și aduc venituri neimpozabile.

Astfel, vei fi scutită de plata impozitului de 10% atât pentru dobândă, cât și pentru eventualul câștig de capital obținut din titlurile de stat. Titlurile de stat pot fi tranzacționate și pe bursă, deci nu vei pierde întreaga dobândă dacă vei decide brusc că ai nevoie de bani.

În cele din urmă, decizia de a investi pe termen lung depinde atât de posibilitățile tale, cât și de sfatul pe care îl vei considera cel mai pertinent. Poți avea răbdare sau poți juca totul pe cartea riscantă a deschiderii unei afaceri.  

(P) Material realizat in colaborare cu Atria Resort

Credit foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro